Legea lui Dragnea a fost VOTATĂ. 102 TAXE nefiscale vor fi ELIMINATE!

Legea lui Dragnea a fost VOTATĂ. 102 TAXE nefiscale vor fi ELIMINATE!

Proiectul de lege al sefului PSD Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe nefiscale a fost votat marti in unanimitate de Camera Deputatilor, cu tot cu eliminarea taxelor pentru radioul public si televiziunea publica. Dragnea a cerut in plenul Camerei Deputatilor sa se pastreze pana la urma aceasta prevedere din proiectul sau de lege, dupa ce luni comisia de buget votase in unanimitate ca aceasta taxa sa ramana in vigoare. Proiectul lui Dragnea a fost vota cu 225 voturi "pentru" si niciun vot "impotriva", desi, in ceea ce priveste taxa radio-TV, liberalii s-au declarat impotriva.

Intre taxele care vor fi eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Deputatul Andreea Paul a afirmat ca in ansamblu legea este buna, insa a criticat eliminarea taxei radio-tv, despre care afirmase cu putin timp inainte ca "pune pumnul in gura Radioului si TV" si a afirmat ca PNL ia in calcul atacarea la Curtea Constitutionala a legii.

"Vom face toate demersurile pentru salvarea libertatii de exprimare a mass-mediei publice si a garantarii autonomiei lor. Vom uza de ele. Articolul 35 din Constitutie garanteaza autonomia Televiziunii si Radioului public. Se spune explicit in Constitutie ca noi avem obligatia - Parlament si Guvern - sa le respectam. Or, ce face astazi PSD incalca grav Constitutia. Vom lua in calcul si aceasta analiza, dar aici juristii trebuie sa se exprime", a declarat ea la Palatul Parlamentului.

Liberalii au criticat si eliminarea taxei pentru pasapoartele temporare, care ar incuraja eliberarea lor si ar putea crea probleme pentru regimul vizelor in state precum SUA si Japonia.

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, luni, cu numai o abtinere, proiectul de lege, membrii comisiei stabilind, insa, ca taxa radio-tv sa ramana in vigoare.

Marti dimineata insa, la dezbaterea proiectului de lege, Dragnea a luat cuvantul si a criticat reactia celor doua institutii la propunerea sa de eliminare a taxelor, apoi cerut o pauza de consultari pentru a se discuta mentinerea acestei prevederi in proiectul de lege.

Amendamentul de ieri care prevedea practic pastrarea acestor taxe a fost respins de plen cu 39 voturi pentru si 109 impotriva, dupa solicitarea lui Dragnea.

Dragnea insusi afirmase luni, pe Facebook, ca a luat in calcul obiectiile. "Referitor la taxa radio&tv, am luat in calcul atat obiectiile societatii civile, cat si parerile profesionistilor" a spus el.

Dragnea a mentionat, atunci cand a cerut eliminarea taxei radio-TV, ca solutiile care au venit in ultimul an, in special din partea TVR, sunt cresterea taxei.

"Adica ni se propunea ca un management prost, cu rezultate dezastruoase in ultimii ani de zile, sa fie suportat tot de catre cei care primesc acasa factura de energie electrica si sunt obligati sa plateasca aceasta neperformanta. Marim birul, nu gestionam bine, dar marim birul! Nu este vina angajatilor din TVR, este vina tuturor celor care s-au implicat in numirea acelei conduceri, neurmarind dupa aia daca cei care au primit votul de incredere in Parlament chiar fac ce trebuie acolo.

"Noi propunem ca finantarea sa fie una predictibila, atunci intr-adevar nu mai au teama de control politic si de influenta politica, si anume fata de tarifele care sunt acum stabilite, incepand cu anul viitor, in legea bugetului de stat in Parlament, sa aprobam un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecarui cetatean roman pentru radio, iar pentru televiziune alocarea propusa este de 34 de lei in numele fiecarui cetatean roman, asa insemnand un total de 680 de milioane de lei", a adaugat el.

Taxa radio-tv a fost in ultimele doua saptamani subiectul unor jocuri politice intense

TVR si Radio Romania, ambele institutii conduse de oameni propusi de PSD, s-au declarat impotriva eliminarii ei, la fel facand si ONG-uri din domeniul media si organizatii precum cea a radiodifuzorilor europeni, EBU. Ele au aratat ca trecerea finantelor media publice sub control bugetar guvernamental intareste controlul politic asupra celor doua institutii.

Dar impotriva eliminarii taxei s-au exprimat, alaturi de alti sefi SRR si SRTv, si fosti directori care s-au asigurat de-a lungul vremii controlul politic asupra celor doua institutii publice, in frunte cu fostul sef al radioului public, Dragos Seuleanu.

Iar luni, cand mai multi angajati ai radioului iesisera in strada pentru a protesta impotriva incercarii de a intari controlul puterii asupra institutiilor publice, in cladire era audiat un angajat cercetat disciplinar, Alexandru Rusu, caruia ii era respins statutul de avertizor public pentru ca SRR, conform serviciului juridic, nu ar fi institutie publica!

Unul dintre sindicatele din radio a reclamat, de altfel, situatia printr-un comunicat de presa emis ieri.

Amendamentul ca taxa radio-tv sa nu fie eliminata a apartinut membrilor comisiei si a fost votat in unanimitate.

Reprezentantii asociatiilor din industria auto au sustinut ca timbrul de mediu pentru autovehicule sa nu fie eliminat, aratand ca, in caz contrar, va creste poluarea, vanzarea autovehiculelor noi va scadea si nu vor mai putea fi finantate unele programe, cum este "Rabla".

La dezbaterile generale din comisie, deputatii liberali au sustinut ca acest proiect face parte din campania electorala a PSD, insa au aratat ca sunt de acord cu eliminarea mai multor taxe nefiscale. Reprezentantii PSD au sustinut ca acest proiect este necesar.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in sedinta de marti, de la ora 10.00, sub rezerva depunerii raportului comisiei, a precizat secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

De altfel, proiectul initiat de Liviu Dragnea are un parcurs record in Parlament, fiind depus lunea trecuta. Intr-o saptamana, legea a trecut de Senat si este pe ultima suta de metri si la Camera Deputatilor.

Guvernul nu sustine proiectul lui Dragnea. Secretarul de stat din Ministerul de Finante pe politica fiscala, Mariana Vizoli, afirma lunea trecuta la Comisia de buget din Senat ca o parte dintre taxele care se doresc a fi eliminate sunt deja eliminate, astfel ca o parte dintre prevederi sunt redundante. De asemenea, aceasta a precizat ca impactul calculat de Guvern este de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB asa cum sustin initiatorii PSD.

Seful PSD a depus pe 10 octombrie un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Intre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”