Legea care reglementează medicina de la distanță a fost promulgată
Legea care reglementează telemedicina a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Aceasta creează un cadrul legal care să permită unităților sanitare publice și private să acorde asistență medicală de la distanță.
Legea care reglementează telemedicina a fost promulgată - FOTO Shutterstock
Actul normativ reprezintă completarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât să conțină un cadrul general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private să acorde asistenţa medicală prin telemedicină.
Actul a fost promulgat astăzi de Klaus Iohannis, potrivit Agerpres, după ce fusese anterior adoptat de către Parlament.
„Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanţă, fără prezenţa fizică simultană a personalului medical şi a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecţiuni sau indicarea unor metode de prevenţie a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informaţiei şi mijloacelor electronice de comunicare”, se arată în lege.
Astfel, se poate asigura de la distanță medicină profilactică și curativă, din cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, laboratoarele, și alte unităţi sanitare publice şi private, conform noii legi.
De asemenea, doctorii pot pune un diagnostic prin telemedicină, fără a fi nevoie ca pacientul să meargă într-o unitate medicală.
Mijloacele de comunicare pot fi reprezentate de „platforme audio sau video, echipamente electronice şi reţele de cablu, fibră optică, radio, satelit şi altele asemenea”, conform legii.
„Telemedicina presupune transmiterea în siguranţă a datelor şi informaţiilor medicale sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea bolilor, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea pacienţilor”, spune legea promulgată astăzi de președinte.
Telemedicina cuprinde: teleconsultaţia; teleexpertiza; teleasistenţa; teleradiologia; telepatologia; telemonitorizarea.
Această lege ar putea facilita accesul unor pacienți la serviciile medicale, având în vedere că doar 47% din localitățile din România (1496) au suficienți medici de familie .
Președintele a mai semnat astăzi un decret pentru modificarea și modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, legea ce presupune modificarea art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, dar și modificarea anexei la Ordonanţa Guvernului nr. 8/2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere.
Sursa: adevarul.ro