Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind faptul că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.
Soluţia pronunţată pe 29.06.2022 de Curtea de Apel Bucureşti „admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu excepţia de neconstitutionalitate privind: -art.2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, in masura in care se interpretează, in sensul ca instanta de contencios adminstrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci cand exista o indoiala serioasă in privinta constitutionalitatii actului cu putere de lege in baza căruia a fost emis actul administrativ. -Legea nr.243/2021. -art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, in privinta sintagmei “şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.” Respinge cererea de suspendare a executării, ca neintemeiata. Cu recurs, in 5 zile de la comunicare.Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sancţiunea nulitatii.
Traian Băsescu a solicitat şi suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie, pierzând însă, în primă instanţă procesul.
Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci fostul şef de stat îşi va recăpăta privilegiile pe care le-a pierdut în urma decizie privind rolul său de colaborator al Securităţii.