Legea avertizorilor de integritate, promulgată de Iohannis

Legea avertizorilor de integritate, promulgată de Iohannis

Președintele României a semnat astăzi decretul pentru promulgarea legii privind protecția avertizorilor în interes public.

Klaus Iohannis a semnat astăzi mai multe decrete FOTO: Presidency

Klaus Iohannis a semnat astăzi mai multe decrete FOTO: Presidency

„Președintele României, Klaus Iohannis , a semnat vineri, 16 decembrie 2022, următoarele decrete: decret pentru promulgarea Legii privind protecția avertizorilor în interes public (PL-x 219/26.04.2022)”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Camera Deputaților a adoptat în această săptămână, în calitate de for decizional, legea care permite să fie făcute raportări anonime privind neregulile din instituții, sesizările mergând la Agenția Națională de Integritate.

Un prim articol esențial care a suferit modificări este cel al raportărilor anonime. Mai precis, raportările unde nu sunt date despre cel care indică anumite nereguli, e luat în considerare dacă sunt „indicii temeinice”. Raportările sunt păstrate de instituțiile abilitate timp de cinci ani de la momentul în care au fost făcute, apoi sunt distruse, indiferent de suportul pe care sunt păstrate.

Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, prevede noul amendament adoptat.

O altă modificare este rapiditatea implementării legii de instituți. Mai precis, de la publicatea în Monitorul Oficial, perioada de timp nu mai e de 60 de zile, ci 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna iulie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, după ce anterior Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate în cadrul controlului a priori.

Analizând conţinutul normativ al Legii privind protecţia avertizorilor în interes public în vederea asigurării transpunerii adecvate a Directivei (UE) 2019/1937, precum şi ţinând cont de recunoaşterea europeană a instituţiei avertizorului în interes public şi a contribuţiei acesteia la crearea unei culturi a transparenţei şi a responsabilităţii democratice, apreciem că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate de către Parlament”, a precizat şeful statului în cererea de reexaminare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…