Legătura dintre îmbătrânirea accelerată a creierului și diabet. Există riscul de a dezvolta boala Alzheimer, avertizează specialiștii

Legătura dintre îmbătrânirea accelerată a creierului și diabet. Există riscul de a dezvolta boala Alzheimer, avertizează specialiștii

Pe lângă îmbătrânirea creierului, diabetul a fost asociat cu dezvoltarea unor tulburări neurodegenerative precum boala Alzheimer. Totuși, persoanele cu diabet isi pot atenua riscul de îmbătrânire accelerată a creierului printr-un stil de viață sănătos, arată un nou studiu.

Diabetul duce la îmbătrânirea creierului

Diabetul duce la îmbătrânirea creierului

Potrivit Health, nu este prima dată când cercetătorii au găsit o legătură între prediabet, diabetul de tip 2 și problemele de sănătate neurologice.

Un nou studiu, publicat în Diabetes Care, pe 28 august, a descoperit că persoanele cu prediabet și diabet de tip 2 erau mai susceptibile de a avea o vârstă a creierului care era mai mare decât vârsta lor cronologică. Îmbătrânirea accelerată a creierului este asociată cu un risc mai mare de tulburări neurodegenerative, cum ar fi demența.

Constatările ar putea avea implicații semnificative, deoarece unii cercetători prevăd că 1,3 miliarde de oameni ar putea avea diabet până în 2050.

„Diabetul este un factor de risc bine stabilit pentru demență, dar rolul diabetului și prediabetului în stadiile incipiente ale îmbătrânirii creierului este neclar”, a declarat Abigail Dove, doctorand la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii Karolinska Institutet din Suedia, pentru Health.

Cu toate acestea, studiul a găsit și o parte bună - alegerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi nefumatul, ar putea atenua această asociere.

Cum sunt legate sănătatea creierului și diabetul?

Un studiu din 2021 a constatat că diagnosticarea cu diabet de tip 2 mai devreme în viață a fost asociată cu un risc mai mare de demență. De asemenea, un alt studiu a constatat că, cu cât o persoană are diabet de tip 2 mai mult timp, cu atât este mai probabil ca aceasta să prezinte modificări ale structurii creierului.

„Prediabetul și diabetul [au] un efect direct asupra îmbătrânirii creierului și a riscului de demență. Debutul diabetului, în special la mijlocul vieții, a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență”, a declarat Arman Fesharaki-Zadeh, MD, PhD, profesor asistent de psihiatrie și neurologie la Școala de Medicină Yale.

În plus, alte cercetări au arătat că rezistența la insulină poate reduce aportul de glucoză la creier, ceea ce poate duce indirect la o reducere a substanței albe a creierului și a producției de proteine legate de boala Alzheimer.

Modificările stilului de viață pot contribui la combaterea îmbătrânirii creierului

Din cauza asocierii lor cu tulburările neurodegenerative, modificările cerebrale legate de diabet și îmbătrânirea accelerată a creierului în general sunt preocupări semnificative pentru sănătate. Dar vestea bună este că există lucruri pe care persoanele cu diabet le pot face pentru a-și reduce riscul de îmbătrânire accelerată a creierului.

Noul studiu a constatat că persoanele cu diabet zaharat care aveau un „stil de viață sănătos optim” - nu fumau, nu consumau alcool și aveau o activitate fizică ridicată-aveau o diferență mai mică între vârsta creierului lor și vârsta lor cronologică.

De fapt, creierul persoanelor cu diabet era în medie cu 0,78 ani mai în vârstă dacă respectau acest stil de viață sănătos. Însă cei care nu au respectat acest stil de viață au avut creiere care erau, în medie, cu 2,46 ani mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.

„Alegerile greșite de stil de viață, inclusiv un stil de viață sedentar, ar putea duce la diminuarea activității fizice și la predispoziția la un control metabolic slab. Oamenii care duc adesea un stil de viață sedentar tind, de asemenea, să fie mai izolați social - izolarea socială este, de asemenea, un factor de risc pentru depresie și angajament cognitiv diminuat, care sunt, de asemenea, factori de risc potențiali pentru îmbătrânirea accelerată a creierului și demență”, a declarat Fesharaki-Zadeh. „

În plus față de un stil de viață activ , evitarea fumatului și scăderea consumului de alcool, există și alte lucruri pe care persoanele cu prediabet sau diabet pot să le facă pentru a-și reduce riscul de îmbătrânire accelerată a creierului, a spus Fesharaki-Zadeh.

Acestea includ: adoptarea unei diete în stil mediteranean; căutarea unui angajament cognitiv regulat, cum ar fi învățarea de noi sarcini sau abilități; participarea la evenimente sociale și petrecerea timpului cu prietenii și familia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice

5 Fata lui Isărescu, la Fondul Proprietatea...