Lecții de la chefi italieni. Câtă apă folosesc italienii pentru a găti pastele
Când vine vorba de gătitul pastelor, italienii sunt magnifici și au câteva reguli bine stabilite pentru a obține rezultate delicioase.
Paste italiene bolognese. FOTO Shutterstock
Potrivit experților în bucătăria italiană de la Eataly , ar trebui să folosiți aproximativ 2,3 litri de apă pentru o cantitate de aproximativ 450 de grame de paste .
„În general, cu cât gătiți mai multe paste, cu atât ar trebui să folosiți mai multă apă pentru a preveni ca pastele să se lipească în oală. În plus, nu ar trebui să fierbeți apă înainte de a o adăuga la paste. Ceea ce cu siguranță nu făceam”, a povestit Sarah-Louise Kelly, bucătar.
Există un subiect aprins pe seama adăugării de sare sau ulei în apă. Experții recomandă adăugarea a 1-2 lingurițe de sare în apă, odată ce aceasta a început să fiarbă. Cât despre adaugarea de ulei, acest obicei trebuie întrerupt, potrivit Eataly .
„Nu trebuie să adăugați niciodată ulei de măsline în apă sau în paste după scurgere. Deși ar putea ajuta firele de paste să nu se lipească unele de altele, uleiul de măsline va bloca și alte sosuri să se lipească de paste”.
TREBUIE SĂ ACOPRIȚI PASTELE CÂND LE GĂTIȚI?
Este în regulă să pui un capac pe oală în timp ce aștepți să fiarbă apă. Totuși, după ce începe să fiarbă și adaugi pastele în apă, ar trebui să dai capacul la o parte, pentru a preveni clocotirea apei.
CUM ȘTII CÂND SUNT GĂTITE PASTELE?
Pe multe pachete de paste este scrisă o recomandare de gătire. Aceasta este o linie directoare excelentă, dar nu este întotdeauna cel mai precis mod de a afla dacă pastele sunt perfect gătite. Cel mai bun mod de a ști dacă pastele sunt gata este să le guști.
Iată câteva sfaturi prețioase:
Alegerea pastelor: Optează pentru paste de calitate. Alege tipul care se potrivește cel mai bine ingredientelor cu care le vei combina. De exemplu, macaroanele permit sosului să pătrundă în interior.
Momentul potrivit: Adaugă pastele în apă fierbinte. Menține focul suficient de mare pentru a preveni întreruperea procesului de gătire. Amestecă cu o lingură de lemn pentru a evita lipirea.
Timpul de gătire: Respectă timpul indicat pe ambalaj. Astfel, vei obține paste “al dente”, nici prea moi, nici prea tari.
Scurgere eficientă: După gătire, scurge bine pastele, dar fără să le răcești. Clătește-le doar pentru a elimina excesul de sare și arome.
De la scurgător la farfurie: Integrează imediat pastele cu ingredientele care le completează. Dacă este necesar, poți să le călești puțin în tigaie pentru a se amesteca cu sosul sau garnitura.
Sursa: adevarul.ro