Lecții de educație rutieră, introduse la anul în școli

Lecții de educație rutieră, introduse la anul în școli

Trei ghiduri destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, care conțin reguli rutiere de bază, noțiuni teoretice, aplicații, dar și fișe de lucru, au fost lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației împreună cu Ministerul de Interne

Educația rutieră va începe din clasele primare. Sursa foto: arhivă

Educația rutieră va începe din clasele primare. Sursa foto: arhivă

Este oficial! Începând cu anul școlar viitor, elevii vor primi lecții de educație rutieră. Ministerul Educației împreună cu Ministerul de Interne au lansat în acest sens trei ghiduri destinate învățământului primar, gimnazial și liceal. Acestea conțin reguli de bază, noțiuni teoretice, aplicații, dar și fișe de lucru.

Anunțul a fost completat de o declarație a ministrului Ligia Deca. „Am publicat pe site-ul Ministerului Educației trei ghiduri de educație rutieră, elaborate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Sunt resurse importante pentru siguranță rutieră și recomand tuturor celor implicați în activități cu copiii să le folosească! Pentru siguranță avem nevoie de educație. Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective“. Oficialul consideră că educația rutieră este o temă importantă și de actualitate. De aceea, lecțiile vor fi incluse în tematicile obligatorii pe care noul curriculum trebuie să le includă. „Practic, reforma curriculară care este în desfășurare pentru liceu va lua în calcul această necesitate“, a susținut Deca la „Forumul siguranței rutiere“, care a avut loc luni, la Senat. „Aceste documente conțin noțiuni teoretice, dar și exemplificări ale modului de aplicare a legislației rutiere în vigoare. Includ și statistici, și fișe de lucru, și aplicații menite să încurajeze tinerii să devină mai responsabili“, a adăugat ministrul.

Ce informații conțin ghidurile

Elevii din ciclul primar vor învăța despre regulile de circulație și motivele pentru care trebuie să le respectăm, dar și despre drepturile și obligațiile pietonilor . Lecțiile includ fișe de lucru, activități și jocuri interactive. Copiii vor învăța să descifreze indicațiile polițiștilor aflați în intersecție și vor cunoaște regulile pe care trebuie să le respecte ca pasageri într-un mijloc de transport.

Elevii de gimnaziu vor învăța în plus noțiuni de legislație rutieră, cum să circule în siguranță de acasă până la școală, cum să traverseze strada, dar și ce semnificație au indicatoarele rutiere.

Elevilor de liceu li se vor prezenta noțiuni de legislație rutieră, de prim ajutor, vor afla care sunt riscurile la care se expun dacă traversează strada privind în ecranul telefonului mobil. De asemenea, ghidul de educație rutieră explică regulile de circulație care trebuie respectate atunci când mergem cu trotineta electrică, bicicleta etc.

„Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a-i respecta pe ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții, este firesc să ne asigurăm că tinerii și copiii din societatea noastră beneficiază de sprijinul necesar pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație“, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat.

Peste 1.500 de copii au murit anul trecut în accidente produse pe șoselele din România, iar 3.500 au fost grav răniți. Vinovați sunt, cel mai adesea, pietonii care traversează prin locuri nepermise. În astfel de condiții au murit 263 de copii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…