Lecția anticorupție de la Clotilde Armand: încalci legea și îți majorezi salariul

Lecția anticorupție de la Clotilde Armand: încalci legea și îți majorezi salariul

În 2022, Clotilde Armand a primit în plus, lunar, pe lângă salariul aproximativ 4.000 de lei, iar acum trebuie să dea explicații în fața magistraților. Armand a fost trimisă în judecată fiind acuzată de comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane după ce s-a numit manager de proiect, culmea un proiect care ar fi trebuit să prevină actele de corupție, și și-a majorat salariul cu aproximativ 30%.

Concret, în anul 2022, Primăria Sectorului 1 primește o finanțate europeană proiectul ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, unde primărița Armand se desemenază, în luna februarie, manager de proiect, prin Dispoziția 715/18.02.2022. În luna martie, se semnează contractului de finanțare nr. 634 din 09.03.2022 cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proiectul urmând să fie implementat în lunile următoare împreună cu D.G.A (Direcția Generală Anticorupție) din cadrul MAI.

Este practic primul moment în care Clotilde Armand încalcă legi, întrucât prin Legea 161/2003, art 87, aleșii locali nu pot avea ”alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, în condițiile în care funcția de manager de proiect este una remunerată.

Așa a ajuns Clotilde Armand, ca timp de patru luni, în perioada mai-august 2022, Clotilde Armand să emită patru dispoziții prin care își majorează singură veniturile, ca manager de proiect. Astfel, potrivit procurorilor, Armand primește timp de patru 18.720 de lei în plus la salariu după cum urmează: luna mai - 3.744 lei, luna iunie - 5.616 lei, luna iulie - 3.744 lei și în luna august încă 5.616 lei.

Agenția Națională de Integritate se autosesizează și începe verificări asupra unui posibil conflict de interese și incompatibilitate, iar în luna noiembrie este sesizat parchetul. Legea 161/2003 prevede clar la art. 76 că ”Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

De menționat este că aleșii locali care implementează proiecte pe fonduri europene primesc un spor de până la 25%, fără a exista vreo obligație de a fi manageri de proiect.

”Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente”, transmitea ANI printr-un comunicat de presă.

Clotilde Armand, unul din cei mai bogați aleși locali

În afară de cele două case de locuit și cele două apartamente pe care le deține alături de soțul ei, Clotilde Armand deține și lucruri de valoare precum tablouri sau bijuterii de 18.000 de euro. În privința veniturilor salariale din anul 2022, atunci când și-a majorat singură veniturile, Armand a câștigat 175.770 de lei, adică, în medie, peste 14.000 de lei lunar, deși salariul net al primarului din Sectorul 1 era în 2022 de 10.900 lei. Adică, în afară de salariu, Armand a încasat lunar, în medie, în 2022 încă 4.000 de lei.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…