Leancă: Coaliția minoritară nu este funcțională, trebuie negociată o majoritate parlamentară
Votul negativ de joi din Parlament a demonstrat că o coaliție minoritară de guvernământ nu este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova și că în cel mult trei zile ar trebui să aibă loc negocieri privind formarea unei majorități parlamentare, cu participarea liberalilor, a declarat premierul desemnat, liberal-democratul Iurie Leancă, după ședința legislativului în care deputații au respins cabinetul propus de el.
''Am anticipat un astfel de vot, pentru că s-a vorbit foarte mult în presă și a ajuns și la urechile mele. Însă am preferat să mă ocup de alte probleme și mai puțin de aceste vorbe. (...) Din 2009 încoace nu găsesc un moment mai jenant decât acesta de astăzi. Este imposibil să explici cetățenilor de ce, după acel vot din 30 noiembrie (la alegerile legislative, când partidele proeuropene au câștigat, n.red), nu am reușit să creăm o majoritate transparentă. Orice argumente nu fac altceva decât să ne decredibilizeze'', a declarat Iurie Leancă, citat de jurnal.md.
''Să plecăm capul în fața cetățenilor și să ne cerem scuze, să relansăm de urgență negocieri de formare a unei majorități parlamentare proeuropene cu obiective clare. Partea plină a paharului este că s-a demonstrat că acest joc netransparent cu PCRM (Partidul Comuniștilor) nu este unul funcțional. Nu există o șansă ca alianța minoritară (PLDM-PD) să funcționeze eficient, cu randament. Este o obligație pentru aceste partide să negocieze un nou acord în următoarele zile. Voi insista să lansăm discuții de urgență și sper să refacem cât mai curând această alianță funcțională (cu Partidul Liberal). Altfel, va fi imposibil ca un deputat să susțin o guvernare minoritară'', a continuat Iurie Leancă.
Totodată, liberal-democratul Iurie Leancă a ținut să sublinieze că Republica Moldova nu are șanse să continue calea de integrare europeană cu o coaliție minoritară în parlament. Integrarea europeană, a afirmat el, depinde în proporție de 80% de pașii făcuți de Chișinău în lupta cu corupția și reformarea justiției.
Echipa guvernamentală propusă de premierul desemnat Iurie Leancă, care este și șeful în exercițiu al guvernului de la Chișinău, nu a primit joi votul de încredere din partea parlamentului , doar 42 de parlamentari pronunțându-se în favoarea noului executiv, în condițiile în care erau necesare 51 de voturi. Cele 42 de voturi au venit de la coaliția minoritară formată din Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat, liberalii și comuniștii, de la care se așteptau cele nouă voturi lipsă, refuzând să susțină noul guvern.
Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova urmează ca, după votul negativ de joi din parlament, să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier. Dacă și acesta va fi respins de parlament, șeful statului va trebui să dizolve legislativul și să anunțe alegeri anticipate. AGERPRES