Leacurile antice transformate în substanțe ucigașe. Sunt cele mai periculoase droguri din lume. Două dintre acestea sunt legale

Leacurile antice transformate în substanțe ucigașe. Sunt cele mai periculoase droguri din lume. Două dintre acestea sunt legale

Consumul de droguri face un număr uriaș de victime, anual, în întreaga lume. Multe sunt de fapt substanțe create pentru uz medical, dar ajung să fie consumate ilicit. Există, la nivel mondial, un top al celor mai periculoase stupefiante și halucinogene.

Stupefiante confiscate de polițiști de la traficanți FOTO Adevărul

Stupefiante confiscate de polițiști de la traficanți FOTO Adevărul

Consumul de stupefiante are o istorie îndelungată. Încă de acum câteva mii de ani în urmă, oamenii au folosit diverse plante psihotrope sau amestecuri pe bază de plante psihotrope pentru a obține diverse efecte, de la relaxare la halucinanții și modificarea comportamentului.

Stupefiantele au fost utilizate în scop medicinal, recreativ, religios și ritualic. Efectele create de droguri vin însă cu un preț împovărător. Produc dependență și, fără prin continuarea consumului se poate ajunge la deces. Drogurile, inclusiv în secolul al XXI-lea, distrug vieți. Toate sunt periculoase și cu potențial distructiv, dar câteva dintre acestea sunt considerate cele mai periculoase stupefiante din lume, din toate timpurile.

Analgezicul ucigaș cu peste 64.000 de victime anual

Conform statisticilor privind numărul de decese cauzate de supradoză dar și privind capacitatea de a crea dependență, unul dintre cele mai periculoase droguri din lume este fentanilul.

Conform National Institute of Drug Abuse (NIDA) din Statele Unite, fentanilul este de 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina. Un kilogram de fentanil poate ucide aproximativ 500.000 de oameni. Propriu-zis, fentanilul este un opioid sintetic și este folosit în mod normal, în scopuri medicale, ca analgezic, mai ales pentru durerile cronice și foarte severe. În mod ilicit este utilizat însă ca drog. Are o capacitate incredibilă de a da dependență, este extrem de puternic și foarte ucigător.

Numai în Statele Unite, fentanilul este responsabil de moartea prin supradoză a peste 64.000 de persoane anual.

Cel mai grav este atunci când fentanilul este consumat în combinație cu cocaină sau metamfetamină. În cazul acestor amestecuri, în majoritatea cazurilor survine decesul consumatorului.

Cel mai grav este că majoritatea consumatorilor dezvoltă toleranță la opioide și invariabil ajung la supradozele ucigașe. Ceea ce atrage consumatorii de fentanil este capacitatea sa de a oferi accese bruște și foarte intense de stare de bine și fericire. Aceste episoade sunt însă scurte.

Pe locul doi, în multe state, ca periculozitate se află tot un analgezic pentru dureri severe, numit oxycodon. Și acesta dă rapid dependență și totodată este atât de puternic încât riscul de supradoză este omniprezent.

Un tratament pentru boli respiratorii transformat în substanță ucigașă

Unul dintre cele mai cunoscute, dar și cele mai periculoase droguri din lume este heroina. Inițial, ca majoritatea drogurilor, heroina a fost creată în scopuri medicale.

Pe scurt, heroina este un opioid similar morfinei creat din semințele de mac. Este un derivat semisintetic opioid cu efecte puternice asupra sistemului nervos, cu o putere mare de a crea dependență și efecte halucinogene considerabile.

Inițial a fost sintetizată în 1874 de Alder Wright, un chimist englez. A fost destinată tratării bolilor respiratorii. S-a constatat însă potentiațul său de a crea dependență și totodată riscul de a fi consumată recreativ, rezultând numeroase cazuri de supradoză și deces. În acel moment a fost interzisă prin lege.

Heroina este însă în mod ilicit, este consumată pe tot globul, sub diferite forme, cele mai cunoscute fiind cele injectabile, cu efecte devastatoare. În anul 2020, peste 13.000 de americani, de exemplu, au murit de supradoză, în urma consumului de heroină. De obicei, heroina provoacă o stare extremă de relaxare, iar de multe ori respirația se oprește provocând decesul. Pe lângă insuficiența respiratorie severă, supradoza de heroină conduce la o scădere bruscă și de multe ori, letală, a tensiunii arteriale.

Unul dintre cele mai vechi medicamente, transformat în drog de mare risc

Cocaina este de asemenea un drog foarte cunoscut la nivel mondial. Este un drog care stimulează excesiv sistemul nervos și dă dependență puternică. Mai mult decât atât, în caz de supradoză, de cele mai multe ori provoacă decesul. Este produs din frunzele de coca, o plantă originară din America de Sud. Incașii, vechi populații din America de Sud, consumau frunzele de coca de mii de ani. Inițial erau folosite ca energizant și în scopuri medicinale.

Cocaina este considerat de altfel unul dintre cele mai vechi medicamente din lume. Indigenii din Peru credeau că acestă plantă este un dar de la zei. Mai apoi, spaniolii, după cucerirea imperiului incaș, au început să folosească, tot în scopuri medicinale, frunzele de coca.

La fel s-a întâmplat și în secolul al XIX-lea, când în Statele Unite și în Europa, cocaina era folosită pentru tratamentul sifilisului, astmului, subnutriției, dar era utilizată și ca analgezic. S-a constat însă că substanța din frunzele de coca dă dependență puternică, iar supradoza ucide. Din acel moment nu a mai fost prescrisă. A ajuns însă să fie utilizată ca drog ilicit. Mai ales anii '80 și '90, ai secolului al XX-lea au fost marcați de consumul de cocaină.

Supradoza de cocaină poate provoca de la convulsii și până la atac vascular cerebral sau infract miocardic. Numai în anul 2017, în jur de 14.000 de americani au murit din cauza supradozei de cocaină.

Tutunul și alcoolul, droguri legale

Culmea, în topul celor mai periculoase droguri din lume, se află două substanțe legale. Este vorba despre alcool și tutun. Tutunul, fumat în țigarete, este considerat de Center for Disease Control din Statele Unite, drept o substanță extrem de letală. Conform aceleași surse, fumatul este responsabil de moartea a peste 480.000 de americani în ultimii ani. Conform studiilor, substanțele din țigarete distrug organele vitale, dar mai ales plămânii și gâtul. Peste 90% dintre cancerele de plămâni sunt cauzate de fumat.

La rândul său, consumul excesiv de alcool este la fel de dăunător. Abuzul de băuturi alcoolice este responsabil de moartea a peste 88.000 de americani, anual. Alcoolul poate crea dependență cu efecte devastatoare ale organismului, afectând aproape fiecare organ. Pe lângă riscurile pentru sănătate, abuzul de alcool duce la probleme de natură socială și chiar penală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…