Leacul-minune recomandat de Gigi Becali pentru COVID-19, desființat de medici: Este folosit în special în medicina veterinară
Medicamentul antiviral Ivermectina, considerat de unele studii ca fiind eficient in tratarea infectiei cu noul coronavirus, a fost adesea invocat in spatiul public ca fiind un medicament minune, inclusiv de catre Gigi Becali, patronul FCSB, scrie Ziare.com .
Studiile efectuate pana acum nu au, insa, rezultate certe, iar medicamentul nu este inclus in protocoalele de referinta internationale.
Patronul clubului de fotbal FCSB, Gigi Becali, a declarat recent, pentru Ziare.com, ca are serul Ivermectina in clinica sa ImunoMedica, recomandat de medicii angajati. Becali il califica ca "cel mai bun" medicament in combaterea infectiei cu noul coronavirus.
In plus, el sustine ca are cateva zeci de mii de flacoane care stau in vama, dar inca nu pot intra pe teritoriul Romaniei, pentru ca nu are aprobare scrisa de la Ministerul Sanatatii. "Ei vor sa consume lumea Remdesevir, pe care au dat zeci de milioane si nu e bun la Covid. Invermectina e cel mai bun tratament, pe langa Arbidol", a declarat Gigi Becali.
Ziare.com a stat de vorba cu medicii infectionisti din Romania pentru a stabili care este eficienta tratamentului cu Invermectina si in ce stadiu sunt studiile realizate de cercetatori. Doctorii au explicat ca Ivermectina de uz uman nu este acreditata in tara, ci doar pentru uz veterinar. Pana sa fie insa aprobata ca tratament pentru infectia cu Covid-19, Invermectina trebuie sa aiba concluzii medicale si acordul autoritatilor competente in domeniu.
Studii neconcludente pentru Ivermectina
Ivermectina este un antiviral, folosit in practica medicala, cu efecte antiparazitare. Cercetatorii australieni au publicat, la mijlocul anului trecut, un studiu care arata eficienta Ivermectinei in infectia SARS-CoV-2, realizat, insa, pe un numar redus de cazuri. La finalul lui 2020 au aparut mai multe studii in Statele Unite care confirma eficacitatea medicamentului, explica medicul infectionist Virgil Musta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor au fost de acord ca exista un prim element de eficienta, dar nu suficient pentru ca Ivermectina sa se poata folosi in protocolul pentru tratarea infectiei cu noul coronavirus.
Medicul infectionist Mihnea Hurmuzache, de la Spitalul "Sfanta Parascheva" din Iasi, subliniaza ca Ivermectina nu este un medicament minune pentru tratarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru ca nu are date concludente. In plus, exista posibilitatea sa aiba aceeasi soarta ca Hidroxiclorochina, recomandata la inceputul pandemiei.
"Nu face parte din protocolul de tratament oficial al Covid-19. Oficial, nu exista nimic legat de Ivermectina, sunt doar date care vin, mai degraba, din spatiul francofon, ei au mai utilizat asa ceva. Este un medicament folosit, in special, in medicina veterinara. S-a creat o imagine ca este un medicament minune pentru cei cu Covid-19, dar nu sunt date concludente din acest punct de vedere.
Nu sunt niste studii care sa fie ultra-recunoscute privind utilizarea lui. La fel a fost cu medicamentul de la inceputul pandemiei, cu Plaquenil, cu Hidroxiclorochina. La inceput era prezentat ca un medicament minune, dar dupa trei luni au recomandat sa nu mai fie folosit. Asadar, trebuie retinere si obiectivitate", a explicat medicul Mihnea Hurmuzache.
Ivermectina sau Arbidol?
Medicul infectionist a explicat ca daca ar avea de ales intre Ivermectina si Arbidol, tot un medicament antiviral, acesta l-ar alege pe cel din urma.
"Remdesivir ramane medicamentul in tratarea cazurilor severe, iar pentru cele usoare si moderate ramane, dupa parerea mea, Arbidolul. Daca ar fi de ales intre medicamentul rusesc Arbidol si Ivermetina, l-as alege pe cel rusesc, pentru ca are o activitatate anti-virala buna si este bine tolerat de catre organism", a explicat Hurmuzache.
Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, explica ca studiile realizate pana acum pentru Ivermectina nu au rezultate certe si din acest motiv nu este inclus in protocoalele internationale.
"Ivermectina este un medicament care si-a arata eficienta legata de infectia SARS-CoV-2, pe diferite forme de boala, dar aceste studii clinice nu au inca o concluzie finala, riguros stiintific enuntata. Motiv pentru care, Organizata Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor considera Ivermectina ca un medicament posibil sa fie folosit in infectia SARS-CoV-2, in studii clinice, fara a recomanda sa intre in protocoalele nationale, pe moment, pana nu vom avea mai multe date suplimentare.
Am avut si noi solicitari privind utilizarea Ivermectinei si am considerat ca se poate folosi in studii clinice, pana avem mai multe rezultate legate de eficienta, efecte adverse si raportul beneficii-efecte adverse. Nu sunt foarte multe studii finalizate care sa traga o concluzie in privinta sigurantei si a eficientei", a explicat Musta .