Leacul arhaic pentru viruși și bacterii, care ține boala departe. Este la îndemâna oricui, nu lipsește din nicio casă

Leacul arhaic pentru viruși și bacterii, care ține boala departe. Este la îndemâna oricui, nu lipsește din nicio casă

Toamna este un sezon al răcelilor și gripelor și mai ales pentru cei care stau mult timp în colectivități, infecțiile respiratorii sunt un coșmar. Medicii spun însă că avem la îndemână cele mai eficiente și totodată cele mai ieftine metode de protecție.

Raceala poate fi prevenită cu metode foarte simple FOTO Adevărul

Raceala poate fi prevenită cu metode foarte simple FOTO Adevărul

Toamna este un sezon al belșugului, al vinului și al noilor începuturi. În același timp, acest sezon bogat în recolte poate deveni un real coșmar, mai ales pentru cei care-și desfășoară activitatea în colectivitate, în special elevii și preșcolarii. Virușii și bacteriile circulă cu rapiditate și pot infecta pe oricine , de aceea toamna este și anotimpul gripelor și răcelilor. Inclusiv virusul Sars-Cov 2 dă târcoale, înregistrându-se o creștere constantă a numărului de persoane infectate.

Un medic botoșănean spune însă că avem la îndemână, în mod natural, tot ce ne trebuie pentru a preveni eficient orice răceală sau gripă. Este vorba despre sistemul nostru imunitar, sistemul respirator superior dar și niște leacuri băbești de prevenție, cu eficiență demonstrantă științitific.

Sistemul imunitar, o armată care are nevoie de hrană și optimism

Așa cum spun specialiștii, organismul uman este dotat încă de la naștere cu un sistem imunitar nespecific - adică o armată de „soldați“ care luptă pentru a distruge orice bacterie sau virus care ne amenință organismul.

Pe parcursul vieții dezvoltăm și un sistem imunitar, specific, prin contactul cu agenții patogeni. Sistemul imunitar este format din mai multe bariere, de la cele mecanice și fiziologice, cum ar fi mucoasele sau enzimele intestinale, și până la cele din sânge și țesuturi compuse din mai multe tipuri de celule care distrug agenții patogeni. La toate acestea se adaugă și o barieră umorală, lichidă.

Pentru a fi eficient împotriva virușilor și bacteriilor, spun specialiștii, sistemul imunitar trebuie să funcționeze la parametrii optimi. Astfel este foarte greu să ne îmbolnăvim. Pentru a funcționa, sistemul imunitar are nevoie de hrană adecvată, mai ales în sezonul răcelilor, cu alimente bogate în vitamine C.

„Este nevoie de o alimentație bogată în vitamine și minerale. Este nevoie de vitamina C din legume și fructe. Avem nevoie de nutrienți, nu de dulciuri, nu de alimente procesate sau snacks-uri“, spune medicul Cornel Saradan, de la Compartimentul de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Botoșani.

Pe lângă alimentație și apă, sistemul imunitar are nevoie de timp pentru a se reface. Trebuie să ne odihnim adecvat, un adult având nevoie de 7-8 ore de somn zilnic.

Starea psihică influențează de asemenea sistemul imunitar. Optimismul este cel care-l menține în starea cea mai bună de funcționare. Gândurile negative, stresul îi scad însă eficiența, permițând îmbolnăvirea organismului.

O respirație corectă, cel mai bun filtru anti-viral

Medicii ne spun că este mai ușor să prevenim o răceală decât să o tratăm. Culmea, și avem toate mijloacele, ieftin și la îndemână.

Medicul Cornel Saradan spune că nasul este cea mai bună barieră contra virușilor și bacteriilor care pot fi luate pe cale aeriană. Numai că trebuie să știm exact cum trebuie să respirăm corect.

„Foarte important este să folosim filtrul natural. Adică respirația pe nas. Este foarte important să nu respirăm cu gura deschisă. Trebuie să inspirăm pe nas și mai apoi să expirăm pe gură sau pe nas, pe unde vrem. Contează însă cum inspirăm. În nas există pilozitate, care oprește microorganismele. Tot în nas, aerul se încălzește în mod natural și se filtrează de particulele mari care se găsesc în aerul mai mult sau mai puțin poluat. Astfel încălzit și umidificat, aerul ajunge în condiții optime la alveola pulmonară. Și de acolo participă la oxigenarea sângelui“, spune medicul botoșănean.

În plus, nasul și întregul aparat respirator superior funcționează ca o „mască naturală”. „Este ca și cum am avea o mască. Dar nu artificială, cu una pe care a creat-o mama natură, dar pe care trebuie să o folosim corect. Noi avem acest instinct al respirației corecte, de la naștere. Nou-născutul dacă este prins de nas nu mai poate respira, nu știe să facă acest lucru pe gură“, precizează dr. Cornel Saradan.

Gargara cu sare, barieră de protecție

Pe lângă barierele naturale de oprire a bacteriilor și virușilor, medicul spune că putem apela la un remediu banal, la îndemâna oricui, dar cu eficiență dovedită. Este vorba despre simpla gargară cu apă sărată. Această gargară, făcută de minim două ori pe zi, în scop preventiv, ar bloca inclusiv virusul SarsCov-2, spune dr. Saradan.

„Este o soluție pe care o putem face pentru a ne dezinfecta gâtul. Medicii germani au făcut un experiment în acest sens și au concluzionat că poate preveni eficient infecția COVID. Și este eficient, în general. Dimineața când ne trezim, înainte de a intra în colectivitate și eventual atunci când venim din colectivitate, facem o gargară cu apă călduță, într-o cană, în care dizolvăm o linguriță de sare. Se crează un mediu neprielnic pentru înmulțirea microbilor, a bacteriilor și a virusurilor, inclusiv cel gripal, dar și Sars Cov 2. Se crează un mediu alcalin care este neprielnic pentru inflamație și infecție. Prin căldură crește circulație sangvină la nivelul faringelui, vin mai multe leucocite în câmpul de luptă și curăță“, precizează dr. Cornel Saradan.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...