Le Point: Armata americană debarcă în masă în Europa
Un număr de 37.000 de soldați din 18 țări, dintre care 20.000 de americani, vor participa la Defender Europe 20 în lunile mai și iunie în mai multe țări europene, informează Le Point , potrivit Rador.
Aproape 9.000 de soldați americani se află în prezent în Europa, dar în săptămânile următoare numărul lor va crește, iar acest lucru se va întâmpla până în luna mai a anului viitor.
Deocamdată 20.000 de soldați americani sunt așteptați să participe la exercițiul militar Defender Europe 20, care va fi, de asemenea, cea mai mare desfășurare militară a Statelor Unite din ultimii 25 de ani pe pământ european.
Un total de 37.000 de soldați din 18 țări vor participa la acest exercițiu, care va avea loc în 10 țări, inclusiv în Germania.
Primele trimiteri de soldați americani au început în februarie, când 13.000 de echipamente militare americane vor trebui să parcurgă până la 4.000 de km pentru a ajunge la destinație. Prima navă care conține echipamente ale armatei americane a ajuns în portul Anvers din Belgia la începutul lunii februarie, relatează „Le Soir”.
Zeci de soldați din rezerva armatei americane se află deja în Germania, potrivit DVIDS, serviciul de distribuție de imagini și video al Apărării SUA.
Marinarii, aviatorii și infanteriștii americani vor ajunge în Europa prin aer și pe mare, folosind mai multe porturi și baze aeriene de pe continent, inclusiv portul La Rochelle.
Într-un comunicat publicat în decembrie, armata americană a explicat că obiectivul acestui exercițiu este acela de a „demonstra capacitatea armatei americane de a desfășura rapid o forță semnificativă pentru a sprijini NATO și a răspunde oricărei crize”.
Generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor terestre americane în Europa, le-a precizat jurnaliştilor că este vorba și despre „demonstrarea puterii militare americane” în faţa unor adversari precum Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat totuși la începutul lunii februarie că Rusia nu este ținta lui Defender Europe 20.
„Operaţiunea nu este îndreptată împotriva vreunei țări în special și trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forțelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaților NATO, în caz de necesitate”, a explicat el pentru AFP, adăugând că acest exercițiu „ilustrează angajamentul puternic al Statelor Unite faţă de NATO și pentru libertatea și securitatea Europei”.
Rusia, la fel ca statele membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a fost informată despre acest exercițiu de către Washington, conform regulilor din acest domeniu.
Pentru discutarea unor detalii, generalul american Tod Wolters, comandantul suprem al NATO în Europa, și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, s-au întâlnit la Baku, Azerbaidjan, angajându-se să mențină contactul pentru a evita în mod special orice „incident” militar.