Le Monde/Panama Papers: Societățile offshore, 'mașina de bani' a oligarhilor din jurul președintelui Putin
Președintele rus Vladimir Putin și anturajul său sunt de mult timp suspectați că au manevrat adevărate averi cu ajutorul montajelor financiare sofisticate prin paradisurile fiscale, telegramele diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks evocând deja active secrete deținute în străinătate.
Dar publicația Le Monde susține acum că documentele contabile ale societății panameze de consultanță juridică Mossack Fonseca, în posesia cărora a intrat Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), ce le-a atribuit numele de 'Panama Papers', oferă și dovada acestor averi ascunse.
Furnizate inițial publicației germane Süddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informații financiare secrete ajunse până în prezent în posesia presei, arată cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin au deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici în folosul oligarhiei financiare ruse.
Acești oameni sunt prietenii președintelui Putin, notează Le Monde. Toți provin din zona Sankt-Petersburg, unde ofițerul KGB Vladimir Putin a fost la începutul anilor '90 eminența cenușie a primarului celui de-al doilea oraș al Rusiei. Mai târziu, au devenit miniștri sau miliardari, reprezentanți ai noii oligarhii ruse.
Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume colosale de bani arată o creativitate deosebită: credite acordate de băncile publice ruse și care nu au mai fost rambursate niciodată, împrumuturi transferate din mână în mână până când s-au evaporat, cesiunea de acțiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activități de 'consultanță', despăgubiri acordate în schimbul unor pretinse operațiuni comerciale nereușite. Ziariștii de investigație reuniți în ICIJ estimează că prin astfel de metode aproape un miliard de euro au ajuns în paradisurile fiscale din Caraibe în perioada 2009-2011 cu ajutorul unor societăți paravan manevrate de oligarhii ruși.
Recurgerea la societățile offshore a permis regimului oligarhic rus să instituie un control discret asupra sectoarelor strategice ale economiei, în special mass-media. Avocații companiei de consultanță Mossack Fonseca, cea care între anii 1977 și 2015 a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii, au executat docil montajele financiare cerute de clienții lor ruși, dar documentele relevă că ei erau uneori preocupați de imprudența acestora.
Pivotul rus al acestor montaje financiare offshore este o bancă din Sankt-Petersburg, Bank Rossia, asistată de o societate discretă de avocați elvețieni. Un responsabil de la Casa Albă a descris-o în 2014 drept o 'bancă a prietenilor'. Acționarul ei principal este Iuri Kovalciuk, considerat 'bancherul personal' al președintelui Vladimir Putin.
Dar un rol foarte important este jucat și de un alt apropiat al liderului de la Kremlin, respectiv Serghei Rolduchin, solist al prestigiosului teatru Mariinsky și rector al conservatorului din Sankt Petersburg. Le Monde mai susține că în tinerețe el i-a prezentat-o lui Putin pe Liudmila, cea care avea să-i devină soție. 'Am doar un apartament, o mașină și o vilă. Nu am milioane', declara Rolduchin publicației New York Times în anul 2014. Totuși, numele său apare în cel puțin șapte societăți offshore din Panama, Insulele Virgine Britanice și Belize, deși aceste societăți nu sunt cu adevărat ale sale.
Însă destinația finală a banilor spălați cu ajutorul ingineriilor financiare derulate de oligarhii ruși prin intermediul societăților offshore este greu de aflat. Acești bani ar putea fi folosiți pentru investiții în companiile strategice ruse, dar și în susținerea afacerilor unuia sau altuia dintre membrii sistemului oligarhic, precum și pentru cheltuieli personale extravagante. AGERPRES