Le Monde: În România, parchetul anticorupţie îi face să tremure pe liderii politici

Le Monde: În România, parchetul anticorupţie îi face să tremure pe liderii politici

Cotidianul Le Monde face un rezumat al principalelor dosare grele de coruptie din Romania din ultima luna, intr-o analiza a contextului politic dinainte de alegerile de duminica. In viziuna corespondentului Mirel Bran, principala tema in Romania si in campanie este justitia si lupta anticoruptie, citand-o pe Laura Codruta Kovesi si pe Monica Macovei in material. 

O alta publicatie franceza, L'Express, a publicat vineri un interviu cu Kovesi, in care subliniaza aceeasi problema.

Alegerile prezidentiale sunt, pe hartie, cele mai disputate. Nu mai putin de 14 candidati se vor infrunta in primul tur, duminica 2 noiembrie. Intre acestia, Elena Udrea, o blonda eleganta sustinuta in cursa electorala de actualul presedinte Traian Basescu, Vadim Tudor, un extremist care vrea sa isi vanda Dacia sa pentru a isi finanta o campanie in care doar el crede, sau Teodor Melescanu, seful serviciilor de informatii externe care spera sa joace rolul celui care strica jocurile.

Doi candidati se detaseaza totui din aceasta lista si, potrivit sondajelor, ei sunt cei care vor fi prezenti in cel de-al doilea tur, prevazut pe 16 noiembrie: actualul premier Victor Ponta si seful Partidului national liberal, Klaus Iohannis, care provine din mica minoritate germana din Romania.

Totusi, adevarata batalie are loc pe un alt front: cel al justitiei. Parchetul national anticoruptie (DNA), alcatuit din procurori tineri, a demarat o operatiune maini curate care zguduie intreg spectrul politic.

In fruntea sa, o doamna de fier, Laura Kovesi, numite in 2006 procuror general la varsta de 33 de ani. Palmaresul DNA se imbogateste de la un an la altul: 743 de condamnati in 2012, 1041 in 2013 si peste 1500 anul acesta. Intre acestia, Adrian Nastase, fostul prim ministru socialist.

"Procurorii sunt independenti," spune Laura Kovesi. "Putem demara anchete impotriva unor ministri, parlamentari, magistrati, ofiteri de politie sau directori de societate publica. Nu avem nicio problema sa anchetam orice caz de coruptie".

Le Monde aminteste de cazul Microsoft, in care sunt implicati noua ministri, de cazul Lukoil sau de "alt dosar greu", cel al EADS.

"In aceste dosare, statul a pierdut circa un miliard de euro", a declarat Monica Macovei, candidat la presedintie si fost ministru al justitiei, caruia i se datoreaza independenta sistemului judiciar.

"Am putea finanta enorm de mult proiecte cu acesti bani furati".

Aceasta suma, care corespunde bugetului anual al capitalei Romaniei, ar ptuea finanta constructia a 200 de km de autostrada, intr-o tara unde infrastructura este invechita.

Aceasta operatiune indica existenta unei caracatite cu multe tentacule. Pe 17 octombrie, o alta ancheta a zguduit viata politia romaneasca. Deputatul Viorel Hrebenciuc, brokerul de putere al PSD, partid aflat la guvernare din 2012, af ost acuzat de coruptie si trafic de influenta. Potrivit procurorilor, el ar fi obtinut 120 km patrati de padure, echivalentul a jumatate din suprafata Bucurestiului, exercitandu-si autoritatea in sanul unui grup infractional organizat.

Procurorii l-au audat in acest dosar si pe socrul premierului Victor Ponta, senatorul Ilie Sarbu.

Pe 21 octombrie a fost randul purtatorului de cuvant al lui Victor Ponta sa fie convocat de procurori. El a fost acuzat ca a facut presiuni asupra ministrului justitiei pentru a trece un proiect de lege destinat amnistierii mai multor oameni politici aflati in penitenciar pentru coruptie.

Aceasta ofensiva fara precedent a procurorilor zguduie o clasa politica banuita ca tolereaza o coruptie endemica in Romania.

"Vom continua sa anchetam in ciuda declaratiilor oamenilor politici in privinta noastra", spune Kovesi. "Procurorii nostri sunt insensibili la orice influenta, si dosarele noastre se refera la reprezentanti ai tuturor partidelor".


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”