Le Figaro: Distrugerea barajului Kahovka ar putea să fi scos la iveală rămășițele uneia dintre cele mai mari bătălii din istorie, la care au participat aproape 4 milioane de soldați

Le Figaro: Distrugerea barajului Kahovka ar putea să fi scos la iveală rămășițele uneia dintre cele mai mari bătălii din istorie, la care au participat aproape 4 milioane de soldați

Cine și-ar fi închipuit că războiul din Ucraina va scoate la lumină vestigii arheologice? Distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, în amonte de Herson, este un dezastru umanitar și de mediu. Dar a dus recent la descoperiri neobișnuite. Pe măsură ce rezervorul de 18 miliarde de metri cubi de apă se golește, amintiri din vremuri trecute ies la suprafață, scrie Le Figaro .


Deși nu este neobișnuit să se găsească rămășițe de rachete antiaeriene S-300 în rezervor, în acest weekend au fost descoperite arme și muniții mult mai vechi. Dar și oase umane. Mai multe înregistrări video realizate pe ambele maluri ale Niprului arată cranii împrăștiate în noroi. Unul dintre ele este acoperit chiar de o cască germană din cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste trei milioane și jumătate de soldați implicați

Imaginile nu au putut fi identificate în mod independent. Dar mai mulți istorici intervievați de The Guardian cred că ar putea fi rămășițele unor soldați care au murit în timpul uriașei bătălii de pe Nipru din 1943. Această confruntare, deseori descrisă ca fiind una dintre cele mai mari din istorie, a opus 2,6 milioane de soldați sovietici și peste un milion de soldați germani. Au fost implicate peste 60.000 de piese de artilerie, 4.500 de tancuri și aproape 5.000 de avioane. Pierderile au fost, de asemenea, colosale: între 400.000 și un milion de partea germană și peste 300.000 de partea sovietică.

Zona în care au fost găsite oasele și armele se află în jurul orașului Nikopol, la sud-vest de orașul ocupat Zaporojie. Aici au avut loc cele mai crâncene lupte din bătălia de pe Nipru, care s-a întins pe o linie de front de 1.400 km. În apropiere de Nikopol, „pierderile trupelor sovietice au variat între 30.000 și 60.000 de soldați, în timp ce pierderile trupelor germane au ajuns la 20.000 de soldați”, a declarat pentru The Guardian Andrii Solonets, istoric la Muzeul Național de Istorie a Ucrainei.

Rămășițe înghițite de valuri

Craniile găsite în noroi ar putea aparține unor soldați care au murit în timpul bătăliei. Și cel mai probabil să fie soldați germani, deoarece cadavrele acestora din urmă „au fost abandonate la fața locului”, în timp ce cadavrele sovietice au fost îngropate, subliniază Oleksii Kokot, expert în relicve militare germane. Multe dintre rămășițe au fost, fără îndoială, înghițite de valuri după ce barajul Kahovka a fost construit în 1956.

Comisia germană pentru mormintele de război este așteptată să se intereseze îndeaproape de aceste descoperiri, relatează cotidianul britanic. Dar va trebui să aștepte până la sfârșitul războiului pentru a vizita locul.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…