Ucrainenii au reușit să lovească aerodromul care se află la 1.800 km de frontiera ucraineană, așa cum a anunțat încă de ieri și DefenseRomania. Ca urmare a acestui atac un bombardier rusesc de tip Tu-22M3, aflat la sol, a fost avariat de o dronă ucraineană.
Potrivit ageniei Unian , care citează Defense Express, un expert ucrainean care a analizat atacul a subliniat că acesta este un nou record al dronelor ucrainene în ceea ce privește distanța de angajare a țintei. Iar 1.800 de kilometri în adâncimea teritoriului inamic nu e deloc puțin lucru.
„Știm puține până în prezent despre consecințele atacului de pe aerodromul din Olenia. Totuși, ceea ce este interesant e că dronele ucrainene au reușit să ajungă la o distanță de 1.800 kilometri. Chiar dacă calculăm primitiv distanța de la granița de stat până la țintă, e cu siguranță un record pentru Armata Ucrainei”, a punctat expertul militar Ivan Kirichevski.
Ucraina confirmă că are o dronă intitulată deja „Tomahawk-ul cu aripi” care a stabilit un nou record de lovire în adâncimea teritoriului Rusiei
Expertul spune că e greu de analizat acum cât de mare a fost atacul. Oficialii ucraineni au anunțat că a fost lovit un Tu-22M3 la sol, dar expertul ucrainean amintește de cazul atacului asupra aerodromului Engels când amploarea daunelor a fost detectată după mult timp.
Când s-a lovit Engels și Diaghilevo au existat informații că au fost avariate două bombardiere, un Tu-95 și un Tu-22M3. Și totuși, șase luni mai târziu când rușii au publicat anchete și dosare asupra acestor atacuri au fost anunțate 8 bombardiere avariate.
Ivan Kirichevski e de părere că mult mai important decât pagubele produse e faptul că ucrainenii au confirmat că au capacitatea să opereze drone care pot lovit la o distanță incredibil de mare, comparabilă cu a unei rachete de croazieră americane Tomahawk.
Iar presa din Ucraina a numit deja drona utilizată în atacul de ieri drept „Tomahawk-ul cu aripi”.
„Cred că în următoarea perioadă vom afla mai multe despre atacul asupra aerodromului Olenia și pagubele produse, dar faptul că avem o dronă cu rază lungă de acțiune, care lovește la o distață imensă asemenea unei rachete Tomahawk, cu siguranță le provoacă dureri de cap rușilor”, a mai adăugat expertul.
De precizat că până la atacul de ieri ucrainenii au mai reușit să lovească la distanțe foarte mari, chiar și de 800 kilometri. Dar 1.800 de kilometri în adâncimea teritoriului rus e cu siguranță un nou record.
Aici putem aminti atacurile de la Baza aeriană Engels-2 este situată la peste 700 de kilometri de Ucraina și găzduiește bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160 din epoca sovietică, care lansează în mod regulat atacuri cu rachete de croazieră asupra Ucrainei.
Bombardierele lansează rachetele din spațiul aerian rusesc, dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană ucrainene. SURSA: defenseromania.ro