Lazea: În America, numai taxele și moartea sunt sigure; în România, creșterile salariale și reducerile de taxe

Lazea: În America, numai taxele și moartea sunt sigure; în România, creșterile salariale și reducerile de taxe

În America, numai taxele și moartea sunt sigure, iar în bugetul României, creșterile salariale și reducerile de taxe, însă pentru o creștere sustenabilă a economiei, de 5% pe an, este nevoie de reforme structurale, a declarat, joi, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la conferința "Emerging Funding for the Real Economy".

"Dacă România vrea să se modernizeze și să devină o țară europeană și dacă vrem ca economia să crească sustenabil cu 5% trebuie să luăm toate aceste măsuri (din Strategia "România Competitivă" — n.r.). Există vreun partid politic care să respingă aceste măsuri? Nu. Toți le au pe hârtie. Unde sunt banii? Iar aici este veriga lipsă. Nu este suficient să spunem că vrem să facem asta și asta și aceea, dacă nu avem un buget atașat. Așa că vă rog să îmi arătați bani, cum spun americanii. Iar aici vine partea mai grea. Dacă iei toate măsurile propuse de Guvern, de acest Guvern sau de opoziție, și le pui pe hartă până în 2020 trebuie să adaugi 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe și creșteri salariale, iar pentru aceste măsuri (din strategie n.r.) este nevoie de 18 miliarde de euro. Bugetul, în cel mai bun scenariu până în 2020, va avea o creștere de 15 miliarde de euro. Deci proiectăm o creștere a bugetului de 15 miliarde, dar 12 sunt promise. Cum spun americanii: numai taxele și moartea sunt certe. În bugetul României, numai creșterile salariale și reducerile de taxe sunt certe", a explicat Valentin Lazea.

Economistul șef al Băncii Naționale a României susține că în ultimii 27 de ani toate guvernele au avut o sarcină ușoară și au promis sindicatelor creșteri salariale, iar pentru angajatori reduceri de taxe.

Programul "România Competitivă" este o strategie care își propune să răspundă principalelor provocări ale Românie de după aderarea la Uniunea Europeana și NATO. Principala provocare este convergența cât mai rapidă cu țările din Europa Occidentală.

Potrivit lui Lazea, potențialul de creștere economică a României este în jur de 3%, iar dacă se înregistrează creșteri mai mari, aceasta este din cauza unor stimuli fiscali, fapt care nu este sustenabil pe termen lung. Cu toate acestea, Lazea susține că economia poate crește sustenabil cu 5% pe an dacă este implementat un program de reforme sustenabile.

La rândul său, Dan Matei, director general în Ministerul Finanțelor Publice, a spus că salariile din România au un ritm de creștere dintre cele mai mari din Europa și că pe termen lung ar putea să apară probleme dacă ritmul se menține.

"Pe partea de cheltuieli de capital nu este o problemă cu bugetarea din punct de vedere al spațiului fiscal. Problema e mai degrabă cu prioritizarea și sigur partea de fonduri europene ar putea fi folosită mai mult. Referitor la întrebarea dumneavoastră cu sectoarele care sunt supraîncălzite și așa mai departe, într-adevăr salariile poate cresc cel mai repede în Europa ca ritm și am putea vedea asta în costul forței de muncă și ar fi o problemă pe termen lung, dacă ritmul va fi menținut pentru o perioadă lungă de timp", a precizat Dan Matei.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...