Lazăr: Unele organe judiciare se hrănesc cu iluzia statisticilor, ignorând realitatea și modul de respectare a drepturilor omului
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri, că unele organe judiciare "se hrănesc cu iluzia statisticilor de profil", ignorând uneori realitatea și modul în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor în faza de urmărire penală.
"Din materialitatea procesuală a faptelor judiciare reiese că, pe alocuri, captate de fluxul activității profesionale, unele organe judiciare se hrănesc cu iluzia statisticilor de profil, ignorând uneori realitatea și modul în care sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului, ale omului. O parte din deciziile CEDO pronunțate împotriva României ne arată că acesta este un capitol la care, în unele situații, suntem tributari, prin neîmpliniri care decredibilizează, făcând vulnerabil actul de urmărire penală și de justiție, dar și corpul magistraților prin criticile severe publicate în media", a declarat Lazăr.
Declarația a fost făcută la sediul Parchetului General, cu ocazia lansării unui proiect intitulat "Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală".
În context, Augustin Lazăr a spus că a fost creat în Ministerul Public "un grup de reflecțiune" pentru a studia problema respectării drepturilor persoanelor în faza de urmărire penală și pentru a dezvolta responsabilitatea și profesionalismului procurorilor în această direcție.
De asemenea, Lazăr a declarat că Ministerul Public și-a asumat mai multe obiective în legătură cu apărarea și protecția drepturilor persoanelor cercetate penal, printre care și evitarea expunerii publice a suspecților și inculpaților.
Astfel, Lazăr a arătat că Ministerul Public și-a asumat în "Strategia pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale în perioada 2017-2020", preocupări esențiale, precum "respectarea riguroasă, în toate etapele judiciare ale urmăririi penale, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, centrată pe operaționalizarea următoarelor valori ale conștiinței și deontologiei judiciare: egalitatea în fața legii; evitarea absolută și în oricare formă posibilă a aplicării torturii ori a tratamentelor crude, inumane sau degradante; afirmarea deplină a independenței și imparțialității actului judiciar; declanșarea procedurilor judiciare concomitent cu exercitarea în deplină conștiință a dreptului la apărare; angajarea procedurilor judiciare, cu respectarea prezumției de nevinovăție, inclusiv prin evitarea expunerii publice a suspecților/inculpaților".
Procurorul general a mai afirmat că drepturile cetățenilor nu încetează în momentul declanșării urmăririi penale, ci se aplică chiar o "discriminarea pozitivă".
"Apărarea drepturilor și libertății cetățenilor nu numai că nu încetează în momentul începerii urmării, dimpotrivă, în acest caz sensibilitatea socială și umană a situației declanșează resorturile competenței judiciare de protecție pozitivă, în sensul respectării întocmai a acestora în toate etapele urmăririi penale. Este, într-un fel, discriminare pozitivă aplicată unui membru al societății, un semen de-al nostru, aflat în circumstanțe sociale nefavorabile", a explicat Lazăr.
AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)