Lazăr reacționează după ce sluga Tudorel a spus la Antena 3 că ministerul va gestiona fondurile pentru procurori
Parchetul General isi manifesta ingrijorarea fata de ideea preluarii gestionarii bugetului Ministerului Public de catre Ministerul Justitiei. Ar insemna o grava atingere adusa independentei procurorului, spune institutia, reactionand astfel la de declaratiile in acest sens ale ministrului Justitiei, Tudorel Toader făcute sâmbătă la Antena 3. De asemenea, Parchetul General atrage atentia ca exista deja in legislatia actuala mecanisme de verificare si control asupra activitatii procurorului, iar o eventuala interventie a ministrului Justitiei ar fi o imixtiune.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ - Parchetul General) a postat sambata seara pe pagina oficiala de Facebook o serie de precizari ca raspuns la solicitarile presei de a comunica un punct de vedere in legatura cu declaratiile de sambata ale ministrului Justitiei, Tudorel Toader, potrivit carora este de discutat daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor, precum si ca ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala daca pune intrebari legate de un dosar in curs de solutionare.
"Independenta financiara este o componenta esentiala a independentei Justitiei, care nu trebuie sa aiba niciun fel de dependenta fata de o alta putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodata dependent financiar de alte institutii, iar schimbarea acestei situatii ar demonstra dorinta de punere sub control a procurorilor", atrage atentia PICCJ.
In acest context, arata sursa citata, conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie "isi manifesta ingrijorarea cu privire la independenta procurorului, ideea preluarii gestionarii bugetului Ministerului Public de catre Ministerul Justitiei insemnand o grava atingere adusa acestei independente".
"Daca ministrul justitiei - om politic sau membru al unui guvern politic - devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creeaza posibilitatea controlarii activitatii procurorilor prin subfinantarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau directionarea discretionara a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public - PICCJ, DNA, DIICOT - nu pot fi gestionate operativ impreuna cu cel al Ministerului Justitiei, pentru ca ar determina o sufocare financiara, respectiv, blocarea activitatii parchetelor", explica Parchetul General.
De asemenea, "invocarea faptului ca Ministerul Justitiei este ordonator de credite pentru bugetul instantelor nu reprezinta un argument, in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii si reprezentantii instantelor de judecata au solicitat, in mod constant, gestionarea bugetelor instantelor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, invocand acelasi considerent al independentei financiare", mai spune Parchetul General.
"Conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cunoaste nevoile financiare ale structurilor de parchet, prioritatile de actiune pentru combaterea fenomenului infractional, fiind astfel imperios necesar ca gestionarea bugetului sa fie facuta de reprezentantii Mininisterului Public, pentru asigurarea unei functionari eficiente a parchetelor si a combaterii criminalitatii", argumenteaza PICCJ.
Parchetul General face referire si la cea de a doua afirmatie a ministrului Justitiei, precizand ca, in ceea ce priveste controlul activitatii procurorului in activitatea de urmarire penala, "in legislatia actuala exista mecanisme de verificare si control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuala interventie a ministrului justitiei, care ar avea un astfel de caracter".