Lazăr la CSM: Proiectul legilor Justiției - criticat de magistrați și experții CE; ar trebui să avem un aviz negativ
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi că proiectul de modificare a legilor Justiției ar trebui să primească aviz negativ din partea CSM, arătând că acesta a fost criticat de magistrați și de experții Comisiei Europene.
"Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea MCV", a spus Augustin Lazăr, la intrare în sediul CSM.
Plenul CSM urmează ca joi să ia în discuție și să dea un aviz consultativ pe proiectul privind modificarea legilor Justiției.
Potrivit ordinii de zi publicate pe pagina de internet a Consiliului, plenul va discuta "Nota Direcției legislație, documentare și contencios nr. 18.335/2017 cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii".
Pe 31 august, CSM anunța că va da un aviz pe proiectul MJ de modificare a legilor Justiției în ultima săptămână a lunii septembrie, după ce va consulta instanțele, parchetele, INM, Școala Națională de Grefieri, Inspecția Judiciară, precum și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor.
Pe 30 august, Ministerul Justiției a publicat proiectul de modificare a legilor Justiției, trimis pentru avizare la CSM de ministrul Tudorel Toader.
"Proiectul își propune să aducă modificări, în principal, prevederilor privind evaluarea profesională, promovarea în funcții de execuție la instanțe și parchete, numirea în funcții de conducere la instanțe și parchete, reglementarea situațiilor în care magistrații sunt în imposibilitatea de a-și exercita funcția, precum și eficientizarea managementului instanțelor și parchetelor", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul conține o serie de modificări anunțate anterior de Tudorel Toader, printre care numirea procurorului general și a procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT de către CSM la propunerea ministrului Justiției, preluarea Inspecției Judiciare de către MJ, precum și înființarea unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de magistrați.
AGERPRES