Lazăr: DNA își desfășoară activitatea în condiții ostile; o rată a achitărilor de 10%, una rezonabilă
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, la bilanțul DNA, că o rată a achitărilor de circa 10% este una "rezonabilă", în contextul în care instituția își desfășoară activitatea sub presiune și în condiții "ostile".
"Deși DNA își desfășoară activitatea sub presiune media și în condiții ostile, misiunea instituțională de combatere fermă a corupției trebuie continuată fără ezitare. (...) În aceste condiții de emitere a rechizitoriilor în materie de corupție inculpații își folosesc adeseori puterea, influența și presiunea, arsenalul impresionant juridic și mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor, pentru exploatarea oricăror neconcordanțe apărute în unele. Acestea atrag, fără îndoială, riscul unei rate mai mari de achitări decât în cazul celorlalte parchete din România. În acest mod, trebuie să înțelegem faptul că nu e tot una să instrumentezi și să trimiți în judecată un inculpat care este demnitar sau să trimiți în judecată un hoț de buzunare, fiindcă lucrurile sunt total diferite și putem înțelege că o rată a achitărilor de circa 10% este una rezonabilă în aceste împrejurări. (...) De vreme ce justiția este independentă și își face datoria, 10%, acel procent de 10% zicem că este unul rezonabil, în condițiile unor dosare care sunt foarte complexe și privesc demnitari", a spus Lazăr.
Totodată, procurorul general a arătat că orice incident procesual al procurorilor DNA este valorificat în media și transformat împotriva anchetatorilor și chiar împotriva justiției.
"În prezent, (...) orice incident procesual al procurorilor DNA este valorificat în media și este transformat într-un veritabil casus belli împotriva anchetatorilor și împotriva instituției, mai nou, dar împotriva justiției, în general. (...) deși toată lumea știe că un incident — a-l generaliza poate fi o greșeală de logică, nu trebuie să generalizăm acolo unde nu este cazul (...). Adeseori motivele acestor manifestări se reduc la existența unor grupuri de interese clar cu o agendă proprie, în care figurează doar problemele personale, în special nevoia imperativă de a scăpa de justiția penală și a-și păstra produsul infracțiunilor pe care le-a săvârșit", a afirmat acesta.
În context, Augustin Lazăr a spus că rezultatul DNA este unul "considerabil".
"Ținând seama de aceste considerente, înțelegem cu toții gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA își desfășoară activitatea, adesea sub amenințări și intimidări permanente din partea suspecților pe care îi anchetează și a cercurilor de clienți ai acestora. A trimite în judecată în aceste condiții circa 13% din totalul dosarelor soluționate eu zic că este un rezultat considerabil pe care trebuie să îl apreciem atât ca profesionalism, cât și ca determinare și curaj în activitate. Trebuie să observăm aici calitățile oficiale ale inculpaților trimiși în judecată de DNA în cursul anului 2016 și anume un ministru, un vice prim ministru pentru securitate națională, un ministru al Transporturilor, un ministru al Energiei, precum și mulți alți demnitari din cadrul puterii executive, legislative, dar și judecătorești a statului", a adăugat procurorul general.
AGERPRES/ (AS—autor: Anamaria Toma, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)