Lazăr despre protocolul din 2016: Cum e posibil să îl foloseşti pe post de bumerang politic?

Lazăr despre protocolul din 2016: Cum e posibil să îl foloseşti pe post de bumerang politic?

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat luni, în cadrul unui interviu la Digi 24, că protocolul semnat de el cu SRI în anul 2016 nu a fost declarat neconstituţional în integralitatea lui, însă este folosit "pe post de bumerang politic" şi aruncat "către capul Ministerului Public".

În cadrul interviului, Lazăr a explicat că, în cazul protocolului din 2016, Curtea Constituţională a decis ca fiind neconstituţionale doar câteva alineate, care erau colaterale, iar aceste alineate vor fi eliminate.

"Care este adevărul aici? Aş dori să mă refer în primul rând la protocolul pe care l-am semnat personal. Cel din 2016 se referea la securitatea naţională şi la problemele de apărare antitero. Noi facem parte din nişte structuri euroatlantice. Noi avem nişte obligaţii în calitate de stat participant la aceste structuri euroatlantice de a proteja securitatea naţională şi a altor state, de a combate terorismul. Cum e posibil ca cineva să fure un document care este clasificat, într-o instituţie a statului român şi să îl arate la televizor ca un mod de a porni atacul împotriva Ministerului Public? Adică, aşa cum se spune în termeni tehnici 'casus belli' - ca un caz de război: 'Iată, aveţi ceva ce a încălcat Constituţia, voi în activitatea voastră nu respectaţi Constituţia şi, prin urmare, să pornim o procedură de revocare a procurorului general!'. Iată că vine Curtea Constituţională, care ne spune în esenţă că acest protocol privind securitatea naţională şi lupta antitero este constituţional. Sunt câteva alineate în câteva articole, două sau trei, care au fost declarate neconstituţionale şi care nu sunt de esenţa cooperării. Sunt nişte lucruri colaterale, pe care le vom elimina din acest protocol. Ele nici nu au fost puse în aplicare. Protocolul a fost realizat pentru a lucra în cadrul legal pentru a apăra securitatea naţională a României", a afirmat Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai spus că acest protocol a fost "furat" şi "arătat la televizor", iar ministrul Justiţiei îi cere lui demisia.

"Protocolul în integralitatea lui nu a fost declarat neconstituţional. Cum e posibil să îl foloseşti pe post de bumerang politic şi să arunci cu el către capul Ministerului Public? Acum în capul cui se va sparge acest bumerang? Fiindcă cineva trebuie să răspundă. Dacă ar fi fost declarat neconstituţional, am fi discutat alte lucruri, dar acest protocol în integralitatea lui a fost declarat constituţional şi el poate şi trebuie să fie folosit în practică. (...) Cum e posibil şi cine îşi asumă răspunderea, dintre persoanele care l-au furat, l-au arătat la televizor, deşi era document clasificat? Este o cauză în curs, dar s-ar putea ca presa să se interese mai îndeaproape asupra acestei cauze. Cum e posibil ca ministrul Justiţiei să vină şi să ceară demisia procurorului general pe baza exercitării atribuţiilor de serviciu în mod legal? Ba, mai mult, să producă o procedură de revocare care încalcă grav dispoziţiile legii în vigoare", a adăugat Lazăr.

Pe 24 august 2018, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal în legătură cu publicarea de către Darius Vâlcov a unui protocol de colaborare între SRI şi Parchetul General.

Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, referitor la "cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", încheiat în decembrie 2016.

În spaţiul public au apărut informaţii că protocolul publicat de Vâlcov ar fi fost sustras de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la şefia DNA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...