Lazăr, despre achitările din justiţie: Demonstrează că există un stat de drept şi o justiţie imparţială

Lazăr, despre achitările din justiţie: Demonstrează că există un stat de drept şi o justiţie imparţială

Procurorul general, Augustin Lazăr, a apreciat, vineri, în cadrul unei conferinţe juridice desfăşurate la Alba Iulia, că faptul că există achitări demonstrează că nimeni nu este mai presus de lege, că există un stat de drept şi o justiţie imparţială.

"Se plâng unii oameni în această ţară, fie că sunt cetăţeni fără o calitate deosebită (...), fie că sunt avocaţi, că sunt magistraţi etc., că au făcut obiectul unor proceduri care s-au încheiat cu o soluţie de achitare. Aceasta ce poate să demonstreze? Că nimeni nu este mai presus decât legea", a declarat procurorul general.

Lazăr a adăugat că acolo unde existau un semn de întrebare, indicii temeinice sau suspiciune rezonabilă, s-au făcut verificări, s-a trecut prin toate procedurile şi s-a demonstrat că există, a spus procurorul general, un stat de drept, că există o justiţie imparţială.

"Ei bine, unii sunt emoţionaţi din această cauză. Ar fi crezut, după o mentalitate, fiindcă mentalitatea este cea mai conservatoare, că nu trebuia nimeni să se atingă de ei. Chiar dacă era o informaţie publică despre săvârşirea unei infracţiuni, nimeni nu trebuia să se atingă pentru că, iată, acum, este achitare. Aici va trebui să mai reflecteze cine face astfel de afirmaţii, fiindcă aşa este situaţia, că nimeni nu este mai presus decât legea. Şi dacă vedem inclusiv magistraţi aflaţi în această situaţie este dovada faptului că justiţia este imparţială, este independentă. Că sunt vreo câteva situaţii, care nu ar fi trebuit să fie atât de multe, iarăşi este adevărat. Şi ce trebuie să facem noi ? Să respectăm etica profesională şi nimeni nu ne bagă în proceduri, dacă nu ne băgăm noi în medii unde să creăm impresia că lucrăm cu alţii şi nu respectăm deontologia", a conchis Augustin Lazăr.

Procurorul General a participat vineri la Alba Iulia la conferinţa "Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului", organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni şi Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”