Lazăr: Corupția, evaziunea fiscală, recuperarea prejudiciilor rămân priorități ale MP în 2017

Lazăr: Corupția, evaziunea fiscală, recuperarea prejudiciilor rămân priorități ale MP în 2017

Combaterea corupției, a evaziunii fiscale, recuperarea prejudiciilor sau asigurarea cadrului pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor rămân priorități ale Ministerului Public (MP) în 2017, a declarat miercuri, la Iași, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"În continuare va rămâne o prioritate activitatea de combatere a corupției, infracțiunile standard care țin de corupție, precum și infracțiunile de serviciu, cum sunt abuzurile în serviciu, conflictul de interese, neglijența în serviciu, fapte comise de funcționarii publici reprezintă o prioritate esențială a Ministerului Public. De asemenea, evaziunea, contrabanda, spălarea de bani, fapte care afectează bugetul național, de unde se realizează salariile funcționarilor publici, de unde se obțin salariile pentru ca țara să funcționeze", a spus Augustin Lazăr.

Conform acestuia, recuperarea prejudiciilor este o altă prioritate a Ministerului Public.

"Trebuie să vă spun că ANABI — Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a fost operaționalizată și începe să funcționeze tot mai bine. Va fi un partener foarte valoros pentru Ministerul Public în recuperarea prejudiciilor", a mai spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a afirmat, totodată, că Ministerul Public are și câteva "provocări".

"Calitatea actelor de urmărire penală trebuie urmărită în continuare. Opinia publică a devenit foarte sensibilă la problematica legată de calitatea discuției. Sunt situații cum ar fi restituiri sau achitări, care până la urmă sunt firești în anumite limite rezonabile din activitatea noastră, sunt folosite în dezbaterea publică ca niște arme în confruntarea în diverse opinii (...). Noi trebuie să fim în situația de a micșora cât mai mult posibil aceste incidente procesuale care se ivesc pe parcursul procesului penal", a declarat procurorul general.

El a afirmat că o altă provocare este asigurarea cadrului necesar pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

"Opinia publică este tot mai sensibilizată la respectarea drepturilor fundamentale. Aceasta e o chestiune de nivel european. CEDO a emis numeroase decizii în numeroase domenii de activitate, care presupun respectarea de drepturi fundamentale pe care trebuie să le cunoaștem și să le aplicăm (...) Aceasta va fi în continuare o provocare pentru Ministerul Public", a mai spus Lazăr.

Lazăr a făcut referire și la volumul unor dosare complicate și care ajung să fie învechite "pentru că e dificil să instrumentezi dosare de urmărire penală mari, cu zeci și sute de volume", subliniind că Poliția Judiciară nu are resursele necesare.

"Se știe foarte bine că în cursul anului 2016 un număr important de ofițeri ai Poliției Judiciare, cu foarte bună pregătire profesională, au ieșit la pensie și a venit un val de tineret (...) care urmează să învețe, să devină buni profesioniști ai Poliției Judiciare și care să pună umărul la instrumentarea acestor cauze. Desigur, orice situație asemănătoare are două aspecte. Partea goală a paharului — mulți specialiști au plecat la pensie. Partea plină este că o investiție în viitor a fost făcută în noi membri ai Poliției Judiciare care sunt de o foarte bună calitate ca și oameni de cultură profesională. Trebuie învățați ce au de făcut și trebuie specializați în niște domenii care sunt de mare interes pentru înfăptuirea justiției", a menționat Augustin Lazăr.

În context, el a menționat că spălarea banilor, evaziunea fiscală, contrabanda, infracțiunile economico-financiare sunt domenii "forte".

"Astfel de infracțiuni trebuie să fie instrumentate de oameni foarte bine pregătiți profesional și foarte experimentați. Numai astfel resursele bugetului vor fi asigurate și numai astfel țara va funcționa cu un buget protejat și bine constituit", a conchis procurorul general.

Augustin Lazăr s-a aflat miercuri la Iași pentru a lua parte la ședința de bilanț a Curții de Apel Iași.

AGERPRES/(A — autor: Daniela Malache, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...