Lazăr: Calitatea actelor de urmărire penală a ajuns să fie folosită ca armă în dezbaterile publice

Lazăr: Calitatea actelor de urmărire penală a ajuns să fie folosită ca armă în dezbaterile publice

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că unele problemele care au apărut în instrumentarea dosarelor de către procurori, respectiv achitări de inculpați sau restituiri de dosare, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice.

"Am observat că în spațiul public calitatea actelor de urmărire penală, fiindcă există și unele probleme care s-au mai ivit, au fost achitări, au fost restituiri, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii noștri să acționăm în așa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună și să scădem numărul restituirilor și achitărilor. Este de remarcat că, față de perioada anterioară, când achitările erau la circa 3% din numărul inculpaților care au fost trimiși în judecată, în 2016 achitările sunt în jur de 1,7%, ceea ce înseamnă un progres remarcabil în materie de calitate a actului de urmărire penală", a declarat Augustin Lazăr, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia prezentării bilanțului anual al DIICOT.

Augustin Lazăr le-a cerut procurorilor să fie atenți la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei.

"Pentru strategia în continuare a Ministerului Public, calitatea actului de urmărire penală — atenție la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei. Atenție la activitatea pe care noi trebuie să o desfășurăm în cooperare interinstituțională cu celelalte instituții. Pentru acest motiv, va fi necesar ca Poliția Judiciară să beneficieze de resurse suplimentare. În cursul anului trecut au fost pierderi substanțiale de ofițeri care au beneficiat de o pregătire, de expertiză în domeniul judiciar. Mulți au plecat la pensie", a adăugat procurorul general.

Lazăr a mai spus că la DIICOT sunt dosare nesoluționate mai vechi de cinci ani, iar pentru rezolvarea acestei probleme trebuie cooperat mai bine cu Poliția Judiciară.

"Am remarcat că a rămas un anume stoc de cauze care sunt mai vechi, unele peste cinci ani de la sesizare. Acest stoc este în atenția conducerii DIICOT și în atenția Ministerului Public și am găsit ca soluție nevoia de a consolida brațul operativ al Poliției Judiciare și de a găsi, prin cooperare interinstituțională cu partenerii noștri de la Poliția Română, soluțiile cele mai potrivite pentru a identifica un corp al Poliției Judiciare care să nu aibă alte atribuții decât să efectueze activitate de poliție judiciară. Va fi pentru un viitor o provocare esențială. Ordonanța de urgență, cea nouă, de organizare a DIICOT, prevede că la dispoziția procurorului specializat al DIICOT trebuie să fie ofițerii Poliției Judiciare, care sunt necesari să asigure continuitatea investigațiilor. Este vorba de cauze complexe, în care procurorii și polițiștii trebuie să lucreze non-stop. Nu pot lucra pe sezoane, pe anumite momente între alte activități pe care Poliția Judiciară le-ar efectua.

AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”