Lavrov invită Occidentul să renunţe la a mai ''demoniza'' Belarusul

Lavrov invită Occidentul să renunţe la a mai ''demoniza'' Belarusul

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a invitat joi ţările occidentale să nu-i mai demonizeze pe cei care nu sunt pe placul lor, referindu-se la condamnarea internaţională a Belarusului după deturnarea unui avion de linie al Ryanair cu scopul arestării unui jurnalist de opoziţie, relatează EFE şi Interfax.

"Insistăm ca demonizarea celor care nu sunt pe placul Occidentului să înceteze", a spus Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său gabonez, Alain-Claude Bilié-By-Nzé, la Moscova.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat duminica trecută, sub pretextul existenţei unei bombe la bord, deturnarea şi aterizarea forţată a unui avion de pasageri cu scopul de a aresta un jurnalist de opoziţie care călătorea cu acest avion, ceea ce i-a atras un val de critici din partea comunităţii internaţionale.

Jurnalistul reţinut, Roman Protasevici, a fost directorul canalelor Telegram, Nexta şi Nexta Live, cu sediul în Polonia, cu peste 1,2 milioane de urmăritori.

Canalul Nexta a avut un rol crucial în ghidarea cetăţenilor belaruşi în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale declanşate în Belarus după alegerile prezidenţiale din august trecut, considerate fraudate, şi în denunţarea represiunii forţelor de securitate şi a poliţiei.

Liderii statelor UE au aprobat luni noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk, închizând spaţiul aerian comunitar pentru companiile din Belarus şi au cerut companiilor aeriene europene să evite să zboare peste această ţară.

Lavrov a subliniat că "autorităţile din Belarus şi-au exprimat clar din primul minut dorinţa de a se efectua o investigaţie transparentă şi deschisă, de a primi experţi internaţionali şi de a oferi toate informaţiile şi materialele necesare".

"Colegii noştri occidentali, în special ţările baltice, se comportă într-un mod inadecvat din punct de vedere diplomatic şi chiar din punct de vedere uman", a spus el.

Potrivit lui Lavrov, Occidentul a anunţat "zgomotos sancţiuni" şi a cerut o anchetă internaţională independentă, chiar dacă Minskul a fost primul care o propusese.

"Cerând investigarea cazului, ei au anunţat în acelaşi timp sancţiuni", a spus şeful diplomaţiei ruse, afirmând că Occidentul s-a comportat astfel "nu doar cu această ocazie".

Lavrov a criticat în special declaraţiile fostului preşedinte ucrainean Leonid Kravciuk, în prezent negociatorul-şef pentru Ucraina în cadrul Grupului trilateral pentru reglementarea situaţiei din Donbas (OSCE, Ucraina, Federaţia Rusă), care a subliniat că Minskul nu mai poate fi locul de desfăşurare a negocierilor pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Ukraina 24, Leonid Kravciuk a spus că anularea zborurilor între cele două ţări şi "comportamentul dictatorial" al lui Lukaşenko împiedică organizarea de noi întâlniri ale Grupului de contact cu privire la Donbas.

"Chiar dacă este şeful delegaţiei (ucrainene), nu este la latitudinea lui să decidă cum va lucra în continuare" Grupul de contact, a spus Lavrov, reamintind că acest format a fost conceput în timpul summitului de la Minsk din februarie 2015 şi aprobat de Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul rus a mai spus că revine semnatarilor acordurilor de la Minsk (Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina) să convină asupra modului în care vor avea loc aceste întâlniri în viitor.

În cursul zilei de joi, Centrul Dossier -dossier.center - o platformă media rusă de investigaţii fondată de Mihail Hodorkovski - a dat publicităţii concluziile unei anchete realizate în comun cu publicaţiile The Daily Beast şi Der Spiegel.

Conform rezultatelor acestei anchete, dispecerii aeroportului din Minsk le-au comunicat piloţilor avionului Ryanair despre prezenţa unei bombe la bord cu 27 de minute înainte de aşa-zisa primire a unui mesaj din partea Hamas pe care regimul Lukaşenko l-a invocat pentru redirecţionarea zborului.

Jurnaliştii au obţinut o copie a e-mailului presupus provenit de la reprezentanţi ai mişcării Hamas, care de altfel a dezminţit orice implicare. Mesajul venise de la utilizatorul Ahmed Yurlanov pe adresa de e-mail a aeroportului naţional din Minsk la ora 12:57, ora Belarusului, rezultând că dispecerii au informat piloţii despre presupusa ameninţare cu explozia cu 27 de minute înainte de a-l primi, potrivit dossier.center.

Ulterior, Lukaşenko a susţinut miercuri că e-mailul ar fi fost primit din Elveţia. Potrivit jurnaliştilor dossier.center, mesajul a fost trimis de la serviciul de e-mail securizat Protonmail, înregistrat în Elveţia, dar nu se poate stabili locul exact de unde a fost expediat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”