Lavrov, deranjat că protestele din Republica Moldova sunt dezaprobate de Occident

Lavrov, deranjat că protestele din Republica Moldova sunt dezaprobate de Occident

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a oferit vineri unele detalii despre scurta discuţie pe care a avut-o cu secretarul american de stat Antony Blinken în marja reuniunii ministeriale a G20 desfăşurată pe 2 martie în India, afirmând că au abordat „securitatea strategică" şi „tema ucraineană", relatează agenţia EFE.

Serghei Lavrov

Lavrov a declarat că discuția cu Antony Blinken a fost „constructivă”. FOTO Profimedia (Arhivă)

Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult", a spus Lavrov într-un interviu acordat televiziunii publice ruse. El consideră totuşi că discuţia cu Blinken a fost „constructivă" . „Am vorbit de o manieră constructivă, fără emoţii (...) A fost o conversaţie civilizată", a asigurat ministrul rus, scrie Agerpres.

Dar el a deplâns faptul că Statele Unite au rupt toate canalele de comunicare cu Rusia, astfel că o discuţie în marja unui eveniment a devenit un fapt extraordinar.

Potrivit Washingtonului, Blinken i-a cerut în acea discuţie lui Lavrov ca Rusia să revină asupra „deciziei iresponsabile" de a-şi suspenda participarea la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA. De asemenea, Blinken a precizat i-a cerut omologului său rus ca Moscova să înceteze campania militară în Ucraina.

Conform Departamentului de Stat al SUA, o altă solicitare adresată atunci de Blinken lui Lavrov a fost eliberarea fostului puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia din anul 2018 şi acuzat de spionaj.

„În Republica Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate”

Pe de altă parte, în interviul acordat vineri, Lavrov a remarcat abordarea diferită a Occidentului faţă de protestele din Georgia şi din Republica Moldova , întrucât opoziţia (pro-rusă n. red.) din Republica Moldova nu corespunde intereselor occidentale.

Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a explicat ministrul rus.

În ce priveşte războiul declanşat de Rusia în Ucraina cu un an în urmă, Lavrov a afirmat joi la o conferinţă de presă că nu observă nicio dorinţă din partea Kievului de a participa la negocieri substanţiale pentru soluţionarea conflictului. „Deocamdată nu vedem nicio dorinţă din partea vecinilor noştri ucraineni de a începe discuţii serioase", a spus Lavrov, după o întrevedere cu omologul său saudit Faisal Bin Farhan Al Saud.

Mai mult, a amintit ministrul rus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „a emis în septembrie un decret care interzice orice negociere cu Rusia , în timp ce patronii occidentali ai lui Zelenski afirmă constat că Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă pentru a începe discuţii de pe o poziţie de forţă". „Judecaţi singuri cât de rezonabile sunt asemenea declaraţii", a încheiat Lavrov.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”