Laura Ștefan, expert anticorupție: Nu credem că trebuie schimbată procedura numirii la CCR, ÎCCJ și MP

Laura Ștefan, expert anticorupție: Nu credem că trebuie schimbată procedura numirii la CCR, ÎCCJ și MP

Expertul anticorupție Laura Ștefan consideră că nu este necesară schimbarea procedurii de numire la Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție sau la Ministerul Public, dar că este necesară transparența la ocuparea acestor funcții.

"Dorim transparentizarea mecanismelor prin care se fac aceste numiri (la CCR, ÎCCJ și Ministerul Public — n.r.). Începem cu numirile la Curtea Constituțională pentru că încă din 2007 solicităm constant, de fiecare dată când se pune problema numirilor de judecători, dezbateri publice care să permită societății românești în general să cunoască pozițiile de principiu, punctele esențiale cu privire la care viitorii potențiali judecători ai CCR au poziții clar definite", a explicat marți Laura Ștefan, cu ocazia lansării raportului anual al Expert Forum.

Ea a precizat că CCR este o instituție juridico-politică, ce face de fapt o interpretare formatoare a Constituției, o instituție care transformă felul în care funcționează un stat și de aceea este foarte important pentru societate să poată interacționa cu cei care vor ajunge în poziția de judecător la CCR.

"Din punctul nostru de vedere, nu faptul că o entitate politică face numirea la CCR este problema. Ce ne interesează pe noi este să înțelegem care sunt criteriile care ghidează alegerea acestei entități politice, ce tip de om, ce profil are profesionistul pe care îl caută politicul pentru a-l numi în această funcție", a spus Laura Ștefan.

Ea a arătat că aceia care vor ajunge în funcții de conducere la parchete ar trebui să ajungă acolo pentru că merită, iar societatea trebuie să vadă că se respectă acest criteriu.

"În privința pozițiilor din Ministerul Public care devin vacante în acest an, susținem o procedură transparentă de selecție a oamenilor care vor ocupa aceste funcții de conducere, o procedură care să permită tuturor celor interesați să depună candidaturi, o procedură care să aibă la bază criterii de profesionalism, criterii de performanță anterioară, astfel încât atunci când sunt selectați oameni să știm că modalitatea aceasta de selecție asigură numirea în funcțiile de conducere a celor mai performanți dintre managerii pe care îi avem în sistemul judiciar", a mai spus Laura Ștefan.

Ea consideră că nu trebuie schimbată procedura și este important să se poată explica întotdeauna de ce sunt luate aceste decizii. "Tot ce se întâmplă în ultimii 10 ani în materie de anticorupție în România se întâmplă pe această procedură, nu pe alta și variantele acestea care încearcă întotdeauna să îmbunătățească sistemul actual s-ar putea ca la un moment dat să se dovedească a fi dușmanul binelui", a susținut Laura Ștefan.

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a arătat că nu se pot răsturna instituții la nesfârșit, mai ales dacă ele au ajuns să dea niște rezultate.

"Ar trebui să ne oprim cu reformele instituționale, care au atins un rezultat rezonabil, ne-am făcut treaba și mai mult decât atât nu poți îmbunătăți schimbând legea instituției mai departe. În momentul acesta trebuie să ne concentrăm pe alegerea unor oameni capabili, conform unor criterii clare și transparente, care să aibă o agendă clară, la vedere, care să nu fie oameni care să depindă de alte interese și alte structuri și asigurăm continuitatea instituțiilor ținându-i responsabili pentru rezultate", a spus Sorin Ioniță.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…