Laura Ștefan, despre cazul pesedistei Gîrbovan: Nici secretarii de stat de la Justiție nu ar trebui să se poată reîntoarce în magistratură

Laura Ștefan, despre cazul pesedistei Gîrbovan: Nici secretarii de stat de la Justiție nu ar trebui să se poată reîntoarce în magistratură

Laura Ștefan, despre cazul pesedistei Gîrbovan: Nici secretarii de stat de la Justiție nu ar trebui să se poată reîntoarce în magistratură. Situația în care se află judecătoarea Dana Gârbovan, propusă de PSD pentru postul de ministru al justiței dar respinsă de președintele Iohannis, este complicată, mai ales după ce vrea să renunțe la demisa din magistratură. Mai are ea credibilitate, mai poate fi considerată un magistrat independent?

Ca magistrat, Gîrbovan a acceptat să ocupe o funcție politică într-un cabinet criticat exact pentru gravele atentate la independența justiției, iar acum vrea să se întoarcă în magistratură.

Din punct de vedere procedural nimic nu o împiedică să-și retragă demisia, iar Lia Savonea, șefa CSM, i-a dat o mână consistentă de ajutor. Cu informații și conexiuni politice probabil mai bune, Savonea, în anturajul căreia gravitează Gîrbovan, a întârziat strategic să trimită decizia prin care CSM aprobase demisia acesteia din magistratură. Fără semnătura lui Iohannis pe decret și publicarea acestuia în Monitorul Oficial nu se poate considera că a părăsit efectiv magistratura.

Cu toate acestea, lucrurile sunt mai încurcate în sensul imaginii și recâștigării credibilității pierdute în acest episod politic. Laura Ștefan, expert anticorupție, declară pentru  Europa Liberă că Dana Gârbovan a făcut o eroare și că este de neînțeles cum cineva renunță la o carieră de magistrat pentru câteva luni de ministeriat.

”Ca imagine, pentru ea o pierdere în acest moment și va fi complicat să-și reconstruiască zona de independență, mai ales de echidistanță politică. Tot ce este legat de ea va fi interpretat într-o cheie de parti pris politic cel puțin. Va fi greu pentru Dana Gârbovan să-și reconstruiască imaginea pentru că, precum știm, la nivel public percepția este foarte importantă”.

Laura Ștefan consideră că ”magistrații trebuie să fie magistrați”, tocmai de aceea legea le interzice să facă parte din partide și să se implice în activități politice. ”Dacă permitem, și legea permite, acest du-te vino între profesii până la urmă se ajunge la vulnerabilizarea profesiei de magistrat, nu la vulnerabilizarea politicienilor. De la un magistrat te aștepți la o rezervă”, spune Ștefan pentru Europa Liberă.

Judecătorul Cristi Danileț este mult mai radical și consideră că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat, iar imaginea justiției este grav afectată. Credibilitatea Danei Gîrbovan este ” zero în momentul de față ca independență și asta afectează toată imaginea justiției”.

”Eu, ca judecător, dacă port un pix sau un însemn de la un partid pe stradă sau în sala de judecată sunt dat afară imediat de CSM. Noi nu avem voie să facem în niciun fel politică, să fim implicați în vreun fel în activități politice. Or, când tu negociezi pe ascuns cu un partid politic, când într-o ședință de partid se discută funcțiile tale, părerea mea este că nu mai poți să fii magistrat pentru că ți-ai pierdut independența, care este esența magistraturii”, spune Danileț.

Pe de altă parte, Laura Ștefan spune că și secetarii de stat care se reîntorc în magistratură au o mare problemă de credibitate și că acest lucru nu ar trebui permis pentru că afectează percepția publică asupra sistemului.

”Una e să fii magistrat, unde trebuie să fii echidistant și independent, și alta să aprobi acte normative și să faci politici publice pentru un partid sau altul, să faci negocieri politice. Și avem cazuri multiple de oameni care ocupă funcții de secretari de stat, care sunt unele politice, după care se întorc magistrați. Din păcate, asta e o practică în România. Nu mi se pare că e sănătos pentru sistemul de justiție și pentru percepția publică asupra sistemului”, explică Laura Ștefan pentru Europa Liberă.

Cristi Danileț spune că din punctul lui de vedere CSM poate să respingă cererea de revenire asupra demisiei și să considere că aceasta și-a produs efectele. ”Eu spun că și-a produs efectele chiar dacă nu s-a publicat decretul în Monitorul Oficial, pentru că ea și-a dat demisia, CSM a luat act, iar președintele a decis că ea nu poate ocupa funcția de ministru”.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”