Laura Codruţa Kovesi: Protocolul nu a dat drepturi în plus Ministerului Public şi SRI

Laura Codruţa Kovesi: Protocolul nu a dat drepturi în plus Ministerului Public şi SRI

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut marţi că protocolul semnat între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, colaborarea bazându-se pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe 16 acte normative şi nouă hotărâri ale CSAT.

Ea a adăugat că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI.

"Acest protocol prevede obligaţiile legale pe care atât Parchetele, cât şi Serviciul Român de Informaţii, le au prevăzute în legile enumerate în preambulul protocolului. Dacă observăm acest preambul, vedem că protocolul se bazează pe Constituţia Românei, pe Codul de procedură penală, pe un număr de 16 acte normative şi nouă hotărâri ale CSAT. Acest protocol nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, iar tot ceea ce este scris în protocol sunt obligaţii legale, prevăzute în lege. Prin acest protocol doar s-a creat o procedură unitară pentru ca toată lumea să lucreze în acelaşi fel. Aplicarea legii se făcea diferit şi, de aceea, s-a simţit nevoia armonizării procedurilor. Acesta este motivul pentru care nu doar Ministerul Public a încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii, ci sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI", a declarat, pentru AGERPRES, Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a precizat protocolul a fost emis pentru a reglementa colaborarea dintre SRI şi parchete în baza hotărârii CSAT.

"Am să vă dau un exemplu: Codul de procedură penală prevedea în anul 2009, atunci când s-a încheiat acest protocol, că procurorul punea în aplicare autorizaţiile de interceptare. Prin o hotărâre a CSAT, SRI a fost desemnat ca autoritate naţională unică în materia interceptărilor. Cum făcea procurorul efectiv această punere în aplicare a autorizaţie dacă nu exista acel procuror? Cum i se adresa SRI? Pe cine contacta? Care era circuitul? Ce e întâmpla atunci când erau situaţii de urgenţă şi putea să aibă loc o prindere în flagrant în 4 ore sau în 5 ore? Cine primea rezultatul? În cât timp primea rezultatul acestor activităţi de la SRI? Iată că sunt întrebări la care protocolul a venit şi a dat răspunsuri. Mai mult decât atât, toată procedura de cooperare instituţională s-a făcut în scris. În acest fel se putea verifica oricând cine a cerut, ce a cerut şi dacă s-a respectat legea sau nu", a spus Kovesi. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...