Lașitatea lui Dragnea

Lașitatea lui Dragnea

Ceea ce s-a intamplat miercuri in Camera Deputatilor nu cred ca reprezinta momentul inlaturarii lui Liviu Dragnea, din punct de vedere juridic. Nu pentru ca nu s-ar fi votat revocarea, ci pentru ca nu exista instanta independenta de PSD care sa confirme valabilitatea votului pe care PSD, evident, nu-l recunoaste.

Este uimitor cum acelasi partid care a maturat in 2012 in cateva ore doi presedinti de camera, pe Roberta Anastase si Vasile Blaga, fara propunerea grupului din care acestia faceau parte si fara sa tina cont de nicio procedura, se apara acum exact cu argumentele pe care le calca in picioare atunci. Practic, ceea ce s-a intamplat in 2012 a validat procedura de miercuri.

Dar indiferent de rezultatul juridic, din punct de vedere politic, momentul a fost extrem de important din cel putin 3 motive.

1. Coalitia PSD-ALDE a aratat ca nu mai mizeaza pe majoritatea din Camera Deputatilor. O logica minimala spune ca un partid sigur pe majoritatea sa supune la vot orice i se cere tocmai pentru a face un exercitiu de forta si a umili opozitia.

PSD a opus insa o rezistenta disperata sa impiedice votarea. Livid si total dezorientat, lipit de scaun, Florin Iordache a aratat cu totul si cu totul altfel decat arogantul "alta intrebare". Refuzul acesta combinat cu panica afisata de liderii PSD spun totul despre situatia din Parlament.

Ei stiu foarte bine ca Victor Ponta controleaza deja in PSD mai mult decat cei 4 parlamentari luati in mod oficial de Pro Romania. Deci in cazul unui vot real, surprizele puteau fi de proportii. Iar PSD, daca nu a putut face un exercitiu de forta, a evitat din toate puterile un exercitiu de impotenta pe care insa l-a profilat prin panica afisata.

E foarte simplu: daca PSD avea majoritate, spulbera initiativa Opozitiei si inchidea glorios subiectul; daca Opozitia a avut majoritate, atunci PSD a comis un abuz antidemocratic. Partidul care clameaza mereu forta majoritatii a incalcat regula majoritatii, un abuz care creeaza un precedent foarte periculos.

De acum, intelegem, PSD va refuza sa supuna la vot orice nu-i convine? De ce nu ne-am gandi ca intr-o zi va refuza sa mai organizeze alegerile? Cand deschizi calea abuzurilor, orice devine posibil.

Nu stiu daca deficitul de la Camera al coalitiei este suficient pentru a rasturna guvernul Dancila. Depinde in buna masura de presedinte, daca si-a adus aminte ca e om politic care trebuie sa joace politic un moment esential. Mai precis daca a inteles ca nu vom scapa de Liviu Dragnea decat atunci cand partea de PSD satula de el va avea garantia ca nu va pierde guvernarea prin rasturnarea actualului cabinet.

Dar este deja clar ca PSD nu mai are sanse sa treaca la Camera nicio lege si ca orice vot cat de marunt va deveni un risc. Iar o astfel de situatie devine contagioasa de la o camera la alta. Bulgarele odata pornit se tot mareste.

2.Liviu Dragnea si-a expus lasitatea. In mod normal, un lider adevarat este in fruntea ostilor sale, mai ales in momentele cheie si mai ales atunci cand e vorba despre pielea proprie. Ei bine, Liviu Dragnea s-a ascuns in spatele lui Florin Iordache si a partidului, s-a baricadat nimeni nu stie unde, si a asteptat sa fie salvat cu orice cost de imagine pentru partid.

Este din acelasi registru care l-a facut sa nu se duca la propria petrecere ca sa nu dea ochii cu protestatarii care-l asteptau acolo sau care l-a facut sa anunte initial ca nu va fi participa la parada de la 1 Decembrie de teama sa nu fie huiduit. E un balast pentru partid si se straduieste din rasputeri sa ascunda asta.

Strategia de aparare, prin atacul la Klaus Iohannis, a fost penibila. Cand ai luat cu japca mai toate institutiile, cand ai luat cu japca mai toata Romania, cand ai luat cu japca mai toate atributiile functiei prezidentiale, cand ai luat cu japca dreptul judecatorilor de a te judeca si de a te timite la puscarie, este ridicol sa acuzi tocmai tu luarea cu japca.

Iar scenariul cu apelul telefonic prin care Klaus Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Iordache sa cedeze scaunul este caragialesc. Lasa ca nu exista nicio proba a acestui apel, dar el incalca o logica minima: de ce ar fi sunat presedintele un deputat USR ca sa-l ceara pe Florin Iordache la telefon si nu l-ar fi sunat direct pe Florin Iordache? Pe ce autoritate asupra lui Florin Iordache putea miza Klaus Iohannis? Daca avea una cat de mica credeti ca toate nenorocirile comise de Florin Iordache la guvern si in Parlament s-ar fi intamplat?

3. Opozitia a avut ocazia sa vada ca atunci cand e unita si coordonata are forta, poate face multe, punandu-si stilurile in completare, nu in antiteza. Se poate si cu regulamentul in mana, si cu boxe, nu se contrazic.

Cand vor reusi sa lucreze impreuna, fiecare pastrandu-si individualitatea, desigur, au o sansa reala sa obtina victorii si sa antreneze electorat demobilziat. Daca se vor concentra pe lupte interne pentru a lua o halca mai mare din micul electorat activ, vor pierde constant.

Momentul politic e bun, Liviu Dragnea este in corzi, PSD incepe sa constientizeze riscurile si cei mai lucizi au unde sa se duca. Dar el poate fi fructificat numai printr-un joc inteligent al opozitiei si al lui Klaus Iohannis, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...