„Lăsați-i pe cei 300 de răniți”, i s-ar fi ordonat unui soldat, „și ardeți totul”/Amănunte groaznice despre pierderile armatei ucrainene în timpul retragerii din Avdiivka

„Lăsați-i pe cei 300 de răniți”, i s-ar fi ordonat unui soldat, „și ardeți totul”/Amănunte groaznice despre pierderile armatei ucrainene în timpul retragerii din Avdiivka

Avdiivka s-a aflat pe linia întâi a războiului dintre Kiev și Moscova timp de aproape un deceniu. Lupte crâncene au avut loc acolo timp de luni de zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Când armata ucraineană a abandonat orașul sâmbătă, oferindu-i Rusiei cea mai importantă victorie a sa din ultimele luni, retragerea a fost rapidă și nemiloasă, scrie CNN .

„Lăsați-i pe cei 300 (de răniți)”, i s-ar fi ordonat unui soldat, „și ardeți totul”.

La câteva ore după ce trupele rusești și-au ridicat steagurile deasupra Avdiivka, au apărut povești înfiorătoare despre mai mulți soldați răniți care nu au reușit să scape – și care au fost uciși ulterior, când trupele rusești au ajuns la poziția lor.

Militarii ucraineni de acolo făceau parte din Brigada 110 Mecanizată Separată, care ocupa o poziție cunoscută sub numele de Zenit. Pe măsură ce forțele rusești au avansat prin Avdiivka săptămâna trecută, Zenit a fost puternic atacat.

Soldații staționați acolo au făcut încercări disperate de a scăpa din ruinele orașului, potrivit lui Viktor Biliak, unul dintre soldații de acolo. Într-o lungă și adesea sumbră postare pe Instagram, Biliak a descris traseul periculos care îi aștepta.

„Afară era vizibilitate zero. Era vorba doar de supraviețuire. Un kilometru peste câmp (…) Artilerie inamică. Drumul spre Avdiivka este plin de cadavre ucrainene”, a scris el.

În cele din urmă, un comandant l-a informat prin radio că răniții nu vor fi evacuați. Șase oameni au fost lăsați în urmă. Mesajele pe care le-au lăsat erau greu de citit, a spus Biliak.

„Disperarea lor, condamnarea lor. Va rămâne mereu cu noi. Cei mai curajoși sunt cei care mor”, a spus el.

Soldații lăsați în urmă

Avdiivka se află pe linia frontului de când separatiștii pro-Moscova au cucerit porțiuni mari din regiunea Donbas, inclusiv orașul vecin Donețk, în 2014. Anii de lupte au transformat orașul într-o fortăreață puternică, cu tranșee construite în ultimii opt ani.

Dar, în condițiile în care armata ucraineană se află sub presiune de-a lungul mai multor puncte de pe linia frontului și se confruntă cu lipsa de muniție și de personal, este posibil ca armata rusă să fi simțit o fereastră de oportunitate. Aceasta a bombardat zona cu lovituri aeriene și artilerie înainte de a intensifica asaltul terestru.

Forțele ucrainene au luat decizia în weekend de a abandona orașul, oferindu-i Rusiei cea mai importantă victorie de când a capturat orașul Bahmut anul trecut.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de retragere a fost luată pentru „a salva viețile soldaților noștri”.

Printre cei prinși în capcană și încercuiți se afla un sergent și medic de luptă în vârstă de 30 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, pe nume Ivan Jitnik, cu indicativul de apel „Django”. El lupta în Avdiivka de aproape doi ani, la fel ca și Brigada 110.

Era grav rănit și nu se putea mișca.

Joi, el a reușit să ia legătura cu sora sa Katerina și cu alți membri ai familiei în cadrul unui apel video emoționant, apel care a fost de atunci mediatizat pe scară largă în presa ucraineană și în rețelele de socializare.

Katerina îl întreabă pe fratele ei: „Deci, ce, ei… nu vine nimeni? Băieții tăi sunt și ei acolo (cu tine), sau ești singur?”.

Jitnik îi răspunde: „Toată lumea a plecat, toată lumea s-a retras. Ne-au spus că ne va lua o mașină. Am două picioare rupte, șrapnel în spate. Nu pot face nimic …

El a spus că erau o jumătate de duzină de soldați în poziția Zenit, dintre care patru, ca și Jitnik, nu puteau merge.

Katerina îi răspunde: „Nu știu cum să … pe cine să sun”, a spus ea în timp ce plângea. „Nu reușesc să-mi dau seama. Cine va veni să te ia?”.

Nimeni nu a făcut-o.

Jurnaliștii ucraineni care lucrează cu Slidstvo.info au vorbit mai târziu cu rudele a trei dintre ucrainenii care au rămas răniți pe poziție.

Katerina a declarat pentru Slidstvo.info: „Așteptau vehiculul (de evacuare) de o zi și jumătate. Și când și-au dat seama că nu vine nimeni să îi ia, au început să sune pe toată lumea. Când m-a sunat Ivan, avea dureri foarte mari, îi dăduseră tot ce le mai rămăsese, dar rămăseseră fără medicamente și mâncare”.

Mai târziu, joi, o altă rudă a ajuns la Jitnik prin legătură video, potrivit Katerina.

„Fratele meu a spus că comandamentul a fost de acord ca rușii să-i elimine, deoarece oamenii noștri nu vor ajunge la ei”, a spus Katerina. În timp ce vorbeau, a spus ea, videoclipul a arătat trupele rusești intrând în poziția în care erau prinși bărbații.

CNN nu a văzut această înregistrare video.

Un alt soldat prins în capcană la Zenit era Andrii Dubnițki. Soția sa, Liudmila, a declarat pentru Slidstvo.info: „Am vorbit la ora 10 dimineața (joi). A fost rănit în zona inghinală, se clătina, încerca să glumească, a început să plângă. Apoi ne-am trimis mesaje …”.

„Ultimul mesaj a fost la ora 12:00, că ar fi fost capturat”, a spus ea.

‘Mamă, sunt un războinic’

Vineri, un blogger militar rus a postat o înregistrare video în care se văd cadavrele mai multor soldați. Videoclipul purta emblema Brigăzii 1 Slavă a armatei ruse, care intrase în zona Zenit din sudul Avdiivka cu două zile mai devreme, potrivit mai multor relatări.

Textul de pe videoclip spune că a fost filmat vineri în Avdiivka, la o „instalație a unității militare”. Acesta se referă la trupele ucrainene de acolo ca fiind naziști și spune „doar moartea vă așteaptă pe teritoriul nostru”.

Katerina a recunoscut trupul fratelui ei după hainele sale și după sticla de apă pe care o ținea în mână când rușii au intrat în poziția Zenit.

Biliak, soldatul care și-a postat povestea pe Instagram, l-a recunoscut pe Andrii Dubnițki pentru că avea un tatuaj în formă de cruce pe braț.

La fel a făcut și soția lui Dubnițki, Liudmila, care a descoperit imaginile târziu în noapte. „La ora 22:30 am găsit acest videoclip, l-am recunoscut după tatuajul său”, a spus ea.

„A fost chemat la 8 martie 2022 și de atunci a fost tot timpul în Avdiivka… Fiica mea avea 4 luni când a fost mobilizat”, a declarat ea pentru Slidstvo.info.

Mama unui alt soldat a făcut aceeași descoperire îngrozitoare.

Heorhii Pavlov, cu indicativul „Panda”, era soldat prin contract din 2015 și servise în ultimul an la poziția Zenit, potrivit mamei sale Inna.

„Au așteptat timp de trei zile o mașină (de evacuare)”, a spus ea.

„Pe data de 14 a fost rănit, avea răni de șrapnel, la spate… L-am implorat foarte mult, fiule, predă-te, am nevoie de tine în viață – are un copil mic, de 5 ani.”

„El a spus: Mamă, eu sunt un războinic”, a povestit Inna pentru Slidstvo.info.

„Aș vrea să cred că sunt în viață. Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să-mi găsesc fiul”, a declarat ea vineri.

Câteva ore mai târziu, ea a recunoscut trupul fiului său în același videoclip rusesc.

Brigada 110 a declarat pentru CNN că nu a putut verifica niciun detaliu al incidentului și că încearcă să verifice ce s-a întâmplat.

Un cunoscut blogger militar ucrainean, Iurii Butusov, a postat între timp numele tuturor celor șase soldați care au fost lăsați în urmă la poziția Zenit.

„Acești răniți nu se puteau deplasa singuri și nu existau vehicule de evacuare disponibile pentru a-i transporta. Din cauza încercuirii complete a Zenitului, niciun vehicul nu a putut trece pentru evacuare”, a declarat Butusov.

Nu se știe cum au murit soldații, dar Butusov a afirmat că armata rusă „a executat răniții neajutorați și neînarmați, care au fost capturați și nu se puteau deplasa”.

Procuratura Generală din Ucraina a declarat că a fost lansată o anchetă privind „încălcarea legilor și cutumelor de război, combinată cu crima premeditată” în cazul soldaților răniți.

Într-o declarație publicată luni, Brigada 110 Mecanizată Separată a declarat că a încercat să negocieze cu forțele rusești pentru a evacua trupele rănite de pe poziția Zenit după ce aceasta a fost complet încercuită.

„Ei [au fost de acord] să ne evacueze răniții și să le ofere asistență, iar ulterior să îi schimbe (cu alți prizonieri de război). Soldaților noștri li s-a ordonat să le salveze viețile”, se arată în declarație.

Brigada a aflat ulterior că soldații săi au fost uciși din înregistrarea video difuzată de forțele rusești.

„Războiul este crud și noi luptăm pentru libertate cu un preț ridicat”, a declarat aceasta.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta acuzațiile aduse forțelor ruse din Avdiivka.


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet