Laptele românesc cu gust unic în Europa. Din el, pe baza unei rețete secrete, se face un cașcaval recunoscut la nivel european

Laptele românesc cu gust unic în Europa. Din el, pe baza unei rețete secrete, se face un cașcaval recunoscut la nivel european

În nordul extrem al României este un loc unicat, cu vaci care produc un lapte inedit cu arome de plante medicinale și aromatice. Datorită calităților sale speciale, din acest lapte se fac brânzeturi și sortimente de cașcaval deosebit de gustoase, unice la nivel european.

Vlăsineștiul este parte a acestei ”văi a laptelui” FOTO Primăria Vlăsinești

Vlăsineștiul este parte a acestei ”văi a laptelui” FOTO Primăria Vlăsinești

În extremitatea nordică a României se află un loc unicat în Europa. Este vorba despre ținutul Săveniului, din județul Botoșani, care alături de câteva comune învecinate se întinde de-a lungul văii Bașeului, un râu pitoresc care dă o notă aparte acestui teritoriu. De altfel, acest loc binecuvântat mai ales cu pășuni bogate, ideale pentru creșterea vitelor, este locuit de cel puțin 4000 de ani, după cum arată și descoperirile arheologice din zonă. Tocmai datorită acestor caracteristice ale reliefului, cu ape curgătoare și câmpii mănoase, localnicii au dezvoltat o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Din laptele lor fac preparate, mai ales brânzeturi și cașcaval unicat, recunoscute inclusiv la nivel european.

„Valea laptelui”, ținutul crescătorilor de vite

Săveniul, Vlăsineștiul, Coțușca sau Drăgușeniul, fac parte dintr-un areal aparte, dominat de această vale a Bașeului, o adevărată „vale a laptelui”, datorită numărului mare de crescători de vaci de lapte. Numărul bovinelor în județul Botoșani, depășește 100.000 de capete, fiind pe locul doi la nivel național ca șeptel. De altfel, această ocupație este singura sursă de venit pentru majoritatea sătenilor. Cresc mai ales vaci de lapte pentru că-l pot valorifica și astfel își pot întreține familiile.

Laptele este principala sursă de venit a localnicilor

Laptele este principala sursă de venit a localnicilor

În zona noastră majoritatea trăiesc din creșterea vitelor. Și mai ales din laptele acestora. Din moși-strămoși, aici se creșteau vaci. Cu ajutorul lor avem ce pune pe masă. Noi și generații întregi care au fost înaintea noastră”, povestește Maria, o săteancă de aproximativ 60 de ani, din comuna Vlăsinești.

Oamenii locului spun că un gospodar adevărat are măcar 12 vaci. „Aici nu prea sunt locuri de muncă și gospodarul dacă crește vaci, are ce mânca. Cine nu, cu mâna întinsă pe la stat. Dar la noi în general sunt oameni gospodari. Fiecare cu câte vaci poate ține. Este o tradiție la noi să ai vaci de lapte.”, adaugă un alt sătean.

Un lapte cu aromă unicat

Dar laptele din această zonă a văii Bașeului, cu precădere, este unul special. Specialiștii în preparea brânzeturilor și a cașcavalului, explică că laptele vacilor de pe Valea Bașeului are gust floral, dulce natural, aromat. Și asta fiindcă vacile consumă iarbă grasă, plante medicinale și aromatice, de pe acest pășuni din zona Săveniului. „În zona aceasta sunt păşuni bogate în flori şi plante medicinale. Este o abundenţă aparte şi toată aroma lor se duce în lapte. De aici vine și gustul delicios. Are o grăsime naturală“, spune Viorel Şvabu, unul dintre producătorii de lacatate din zonă. „Lapte ca al nostru nu există. Pe gustate. Ne băgăm oricând la o testare, o comparație. Este de la aroma florilor de pe Valea Bașeului”, spune o săteancă din Vlăsinești.

Produsele din laptele cu aromă florală, devenite brand la nivel european

Având în vedere numărul mare de crescători de vaci de și gustul unic al laptelui din această zonă, comuniștii au deschis în anii 60, o fabrică de lactate la Săveni. Au adus și un aromân, meșterul Caranica, tocmai de la Constanța, vestit pentru priceperea sa în domeniul lactatelor, mai ales a producției de cașcaval. Folosind rețeta sa proprie, cu laptele cu gust unic din Valea Bașeului, a ieșit așa numitul „cașcaval de Săveni”.

Localnicii din zonă trăiesc din laptele vacilor FOTO Cosmin Zamfirache

Localnicii din zonă trăiesc din laptele vacilor FOTO Cosmin Zamfirache

În perioada comunistă, Industrializarea Laptelui Bucureşti, după multe studii, a descoperit că aici la Săveni este un lapte foarte bun pentru caşcaval. Şi atunci a venit meşterul Caranica, a făcut reţeta şi a pus bazele Fabricii de Lactate Săveni. În anii comunismului, 80% din producţie pleca la export”, spune Constantin Aniculăese, un producător din Vlăsinești. După 1990 fabrica s-a închis, dar cei care au lucrat acolo au păstrat rețetele. Iar după anii 2000, au început să deschidă mici fabrici de procesare. Arealul acestui cașcaval de Săveni se întinde până către Coțușca și Știubieni, având epicentrul la Săveni și Vlăsinești. Combinația acestă magică de rețete secrete, lapte cu gust unic, caracteristic doar acestei zone, plus a tradiției localnicilor a dus la crearea brandului „Cașcaval de Săveni”.

Cașcavalul de Săveni are o rețetă unică FOTO Cosmin Zamfirache

Cașcavalul de Săveni are o rețetă unică FOTO Cosmin Zamfirache

Inițial a fost recunoscut la nivel național, ca produs tradițional, iar mai apoi, din 2021 Comisia Europeană a aprobat introducerea cașcavalului de Săveni în categoria și registrul produselor europene cu indicație geografică protejată. Practic i se recunoaște calitatea garantată dar și unicitatea. Cașcavalul de Săveni este inclus în categoria brânzelor maturate, conform procedeului de fabricație. La rândul său telemeaua dar și alte produse lactate din zonă au același gust unic de plante, cu o dulceață naturală. Procesatorii care și-au deschis fabrici în zonă, colectează laptele de la țărani, zilnic, cu cisterne specializate, oferindu-le sătenilor o șansă de câștig, și încurjându-i în acest fel să continue această tradiție a creșterii vacilor de lapte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 VIDEO Profesorul Borțun confirmă scăderea lui Geoană în sondaje și vorbește de un alt lucru grav

3 VIDEO Carnagiu în China...

4 Cea mai nouă teorie a conspirației după alegerea lui Donald Trump

5 Ce s-a întâmplat în restaurantul în care a murit Silviu Prigoană. Momentul în care i s-a făcut rău