Lansatorul spaţial Vega a eşuat din cauza unei erori de branşament; Arianespace anunţă reluarea lansărilor

Lansatorul spaţial Vega a eşuat din cauza unei erori de branşament; Arianespace anunţă reluarea lansărilor

Pierderea rachetei europene Vega şi a celor doi sateliţi pe care îi transporta, în noiembrie, a fost cauzată de o procedură de integrare defectuoasă la cea de-a patra treaptă, o eroare de branşament electric nefiind detectată la verificările ulterioare, a declarat vineri o comisie creată de Arianespace şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), relatează AFP.

În timpul briefing-ului de presă susţinut de comisie, un reprezentant al constructorului italian de rachete Avio a sugerat că pandemia de COVID-19 a jucat un rol în perturbarea procesului de angajare a personalului responsabil pentru operaţiunile de integrare a elementelor lansatorului.

Comisia a confirmat primele analize care incriminează cu precădere o inversare a cablurilor pentru eşecul Vega la 17 noiembrie, excluzând orice fel de erori de proiectare a lansatorului care anterior a înregistrat un singur eşec, în 2019, raportat la 14 lansări reuşite de la punerea sa în funcţiune, în 2012.

O "procedură de integrare imprecisă" a celei de-a patra trepte - care transporta sarcina utilă - a făcut posibilă eroarea de conectare a cablurilor, "rezultând o inversare a comenzilor de direcţie" la motorul acestei trepte şi apoi pierderea controlului, a explicat directorul tehnic al Arianespace, Pierre-Yves Tissier, în timpul briefingului de presă.

Această eroare de branşament "nu a fost detectată în timpul diferitelor teste ale controlului" integrării treptei a patra, până la acceptarea finală a lansatorului, a adăugat el.

CEO-ul Avio, Giulio Ranzo, a admis în numele companiei sale "întreaga responsabilitate" pentru procedurile implementate în timpul construcţiei lansatorului, sugerând în acelaşi timp că pandemia a avut consecinţe asupra angajării personalului. El a precizat că s-a "lucrat cu perioade de carantină, cu oameni care vin şi pleacă; angajarea personalului nu a fost la fel de uşoară ca înainte".

Responsabilul a considerat că este necesar să se stabilească "proceduri robuste şi independente de persoanele responsabile de punerea lor în aplicare".

După prăbuşirea rachetei de transport Vega, operatorul european Arianespace intenţionează să reia zborurile lansatorului până la sfârşitul lunii martie, a declarat vineri la Paris directorul companiei, Stephane Israel, citat de DPA.

Înaintea unei noi lansări trebuie să fie efectuate teste şi verificări suplimentare.

Racheta Vega încărcată cu doi sateliţi a fost lansată în noaptea de 16 spre 17 noiembrie de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză.

Primele trei trepte ale transportatorului au funcţionat conform planului, însă în momentul în care motorul treptei superioare a fost aprins, la opt minute după decolare, s-a produs o deviaţie de la traiectorie . Misiunea a fost considerată ratată, iar încărcătura a fost pierdută.

În cadrul acestei misiuni, Vega ar fi trebuit să plaseze la o altitudine de 700 de kilometri doi sateliţi europeni de observare a Pământului şi a fenomenelor naturale. Vega transporta SEOSAT-Ingenio (750 de kilograme), primul satelit spaniol de observare a Terrei din partea ESA şi a Spaniei. La bordul lansatorului se afla şi Taranis, primul satelit conceput pentru observarea fenomenelor electromagnetice radiative şi luminoase produse la altitudini cuprinse între 20 şi 100 de kilometri deasupra furtunilor.

În vara anului 2019 a existat o altă lansare eşuată a unei rachete Vega, dar circumstanţele au fost diferite, după cum au indicat responsabilii. Motivul cel mai probabil a fost o defecţiune a motorului celei de-a doua trepte a rachetei. Aceasta s-a rupt în două bucăţi mari. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…