Lansarea noii rachete de mari dimensiuni a Chinei, Long March-5 Y2, a eșuat
Lansarea noii rachete de mari dimensiuni a Chinei, Long March-5 Y2, care, potrivit surselor guvernamentale de la Beijing, avea la bord cel mai greu satelit construit vreodată, a eșuat duminică, au anunțat agențiile de presă Xinhua, Reuters și DPA.
Același tip de lansator greu urma să transporte o sondă lunară a Chinei pe Lună în acest an și să aducă apoi pe Terra o serie de eșantioane lunare. Deocamdată nu este cunoscut modul în care calendarul acelei misiuni va fi afectat de eșecul lansării de duminică, relatează Reuters.
Președintele Xi Jinping a făcut o prioritate din dezvoltarea programului spațial al Chinei pentru a întări securitatea și apărarea națională, iar guvernul de la Beijing a insistat asupra faptului că acest program reprezintă o inițiativă 100% pacifistă.
"O anomalie s-a produs în timpul zborului rachetei", a anunțat agenția Xinhua, după ce racheta a decolat de pe rampa de lansare, duminică seară, de la baza spațială Wengchang din provincia Hainan din sudul Chinei.
"O investigație amănunțită va avea loc", a adăugat agenția oficială chineză, fără să furnizeze alte detalii.
Programul spațial al Chinei s-a desfășurat fără mari probleme până acum, deși mai are mult drum de parcurs înainte de a ajunge la același nivel cu cele din Statele Unite și Rusia.
La sfârșitul anului 2013, roverul lunar al Chinei, supranumit "Iepurele de jad", a reușit să se plaseze cu succes pe suprafața Lunii, declanșând un val de mândrie națională, însă activitatea lui de pe scoarța lunară a fost profund afectată de o serie de probleme tehnice grave.
Departamentul Apărării din Statele Unite a avertizat în legătură cu capacitățile spațiale tot mai mari ale Chinei, spunând că guvernul de la Beijing desfășoară activități concepute pentru a împiedica alte națiuni să își folosească tehnologiile aflate în spațiu în momentul producerii unor situații de criză.
China se pregătește să trimită un astronaut pe Lună, a anunțat presa centrală chineză luna trecută, citând un reprezentant de rang înalt din cadrul industriei spațiale chineze.
În 2013, China a devenit a treia țară din lume care a reușit să plaseze un astronaut pe orbită folosind o rachetă proprie, după Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii.
Potrivit DPA, capacitatea de transport oferită de racheta Long March-5 Y2 plasează acest lansator greu pe locul al doilea în topul celor mai puternice rachete din lume, după racheta americană Delta IV Heavy.
Alimentată cu hidrogen lichid, kerosen și oxigen lichid, Long March-5 poate să transporte o încărcătură de 25 de tone pe orbita joasă a Terrei și o încărcătură de 14 tone pe o orbită staționară, de peste 2,5 ori mai mult decât capacitatea actualelor rachete de tip cargo Long March.
AGERPRES