Lagarde, FMI: Angajările din SUA evoluează sub potenţial, din cauza incertitudinilor politice

Lagarde, FMI: Angajările din SUA evoluează sub potenţial, din cauza incertitudinilor politice

Ritmul de creştere a angajărilor din SUA "nu este la nivelul potenţialului" economiei, unele companii fiind descurajate de incertitudini legate de reglementare şi mediul politic, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţioanl (FMI), Christine Lagarde.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţioanl (FMI), Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde a mai vorbit, într-un interviu difuzat duminică de Fox News, despre necesitatea ca Banca Centrală Europeană să ia măsuri pentru a preveni riscurile generate de inflaţia scăzută din zona euro, dar şi despre Ucraina, care ar trebui, potrivit oficialului, să implementeze o parte dintre măsurile promise creditorilor internaţionali înainte de a începe să primească ajutor extern, potrivit Bloomberg .

Numărul angajaţilor din economia SUA a crescut cu 192.000 în luna martie, potrivit datelor anunţate joi de Departamentul Muncii de la Washington. Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere de 200.000.

"Cifrele pot şi ar trebui să fie mai ridicate. Ceea ce ne trage în jos este probabil un anumit grad de incertitudine, o lipsă de încredere, faptul că multe companii investesc mai puţin în extinderea capacităţii şi crearea de locuri de muncă", a afirmat Lagarde.

Creşterea tensiunilor geopolitice, inclusiv criza din Ucraina, riscul unei perioade prelungite de inflaţie foarte scăzută în ţările cu economii dezvoltate şi volatilitatea din pieţele emergente sunt principalii factori de risc care ar putea înrăutăţi perspectivele economiei mondiale, a declarat Lagarde săptămâna trecută, într-un discurs susţinut la Washington.

Şeful FMI a afirmat, în interviul acordat Fox News, că factorii de decizie ar trebui să-şi asume responsabilitatea creării condiţiilor care să încurajeze investiţiile şi să sporească creşterea economică.

Lagarde le cere miniştrilor de finanţe şi şefilor de bănci centrale din cele 188 de state membre FMI să atace aceste provocări la reuniunea de primăvară a Fondului care va avea loc săptămâna viitoare la Washington.

Întrebată de replica dată recent de preşedintele BCE Mario Draghi referitor la sfaturile transmise de FMI băncii centrale din zona euro, Lagarde a afirmat că recomandările Fondului pentru relaxarea politicii monetare, inclusiv utilizarea de măsuri neconvenţionale (precum relaxarea cantitativă - n.r.), au fost consecvente în ultimele câteva luni.

Draghi a glumit joi că FMI "a fost extrem de generos" cu sugestiile transmise BCE privind politica monetară, în timp ce Rezerva Federală a SUA nu primeşte atât de multe recomandări. Lagarde a afirmat că transmite sfaturi şi băncii centrale americane.

"Spunem ceea ce avem de spus atunci când considerăm că este potrivit. Nu suntem influenţaţi de agendele altor instituţii. Suntem de părere, de mai mult timp, că BCE ar trebui să abordeze problema inflaţiei", a afirmat Lagarde în interviul pentru Fox.

În ceea ce priveşte Ucraina, Lagarde a spus că Consiliul Director al FMI nu a aprobat încă acordul de finanţare externă pentru Ucraina, care va avea o valoare între 14 miliarde dolari şi 18 miliarde dolari.

"În ceea ce priveşte autorităţile ucrainene, avem nevoie să implementeze un anumit număr de măsuri. Ucrainenii au nevoie de o coaliţie a celor dornici să-şi ia în propriile mâini ţara şi destinul şi să meargă mai departe", a afirmat directorul general al FMI.

Ea nu a precizat ce măsuri concrete doreşte să fie adoptate în Ucraina.

Ucraina a ajuns în luna martie la un acord preliminar cu FMI pentru un acord stand-by de până la 18 miliarde de dolari, pe doi ani. Încheierea unui acord stand-by cu FMI ar pune la dispoziţia guvernului ucrainean finanţare şi de la alte instituţii financiare internaţionale, ce ar aduce pachetul total de sprijin la 27 miliarde de dolari.

Moody's a coborât vineri ratingul Ucrainei la "Caa3", cu două trepte deasupra nivelului default, cu perspectivă negativă, acuzând criza politică.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod