Lăcomia Iohannișilor ÎNFRÂNGE, deocamdată, Justiția!
Statul roman nu poate intabula casa pierduta de familia Iohannis in instanta, dupa ce coproprietarul imobilului Rodica Bastea a cerut ca instanta sa constate nulitatea certificatului de mostenitor, socotit drept fals si anulat deja de justitie. Un avocat a explicat pentru HotNews ca demersul Rodicai Bastea in justitie poate aduce pentru ea si sotii Iohannis o extindere a perioadei in care , in calitate de coproprietari si mostenitori, cei trei pot incasa bani din inchirierea imobilului din centrul Sibiului, dezvăluie Mihai Ivașcu în HotNews.
Mai mult, deschiderea a doua actiuni in instanta de catre Rodica Bastea, prin care se solicita acelasi lucru, si anume contestarea unui act declarat deja nul de o alta instanta, ar amana si mai mult judecarea solicitarii. Dar de ce au facut avocatii Rodicai Bastea doua actiuni in instanta, la distanta de o saptamana unul de altul, avand acelasi obiect? Avocatul consultat de HotNews.ro sustine ca este unul din tertipurile avocatesti pentru fenta repartitia aleatorie a dosarului, in sensul ca in acest fel incearca sa ajunga cu dosarul la un complet mai favorabil.
Explicatiile pe larg.
Pentru ca imobilul de pe str. Nicolae Balcescu nr. 29 din Sibiu sa fie inregistrat in proprietatea statului, fiscul sibian astepta ca un cabinet notirial sa elibereze un certificat de mostenitor legal. Acest ultim demers nu s-a concretizat, deoarece procedura succesorala a fost suspendata de cele doua actiuni in instanta ale Rodicai Bastea.
Pe data 1 aprilie, la cinci zile de la depunerea de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Sibiu a solicitarii de radiere din cartea funciara a dreptului de proprietate al sotilor Iohanis, Bastea Rodica a solicitat, in calitate de mostenitor, inregistrarea pe rolul Tribunalului Sibiu a unui proces avand ca obiect "succesiunea". Sase zile mai tarziu, in data de 7 aprilie, Rodica Bastea mai inainteaza o actiune in aceeasi instanta avand ca obiect tot succesiunea. La o luna distanta, fiscul sibian arata care sunt efectele actiunilor in instanta ale Rodicai Bastea, coproprietar al imobilului din str. Nicolae Balcescu nr. 29 Sibiu in baza certificatului de mostenitor pe care justitia l-a declarat in mod definitiv nul.
"Deoarece institutia noastra a fost instiintata de catre biroul notarial individual ca a intervenit o notificare din partea unui presupus mostenitor referitor la o actiune in instanta, avand ca obiect constatarea nulitatii certificatului de mostenitor (...) procedura succesorala se poate suspenda in cazul in care mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor", a explicat fiscul sibian, citat de Turnul Sfatului.
Un avocat a explicat pentru HotNews ca procedura succesorala a fost suspendata de catre notar in baza art. 107 din Legea 36/1995 a notarilor publici care specifica ca "procedura succesorala se poate suspenda" in cazul in care "mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor".
Avocatul a precizat ca prin amanarea inregistrarii imobilului in cartea funciara a statului roman drept proprietar se urmareste mentinerea imobilului in proprietatea actualilor proprietari (familia Iohannis si Rodica Bastea) pentru ca acestia sa poate incasa in continuare bani din inchirierea imobilului.
Mai mult, prin introducerea pe rolul Tribunalului Sibiu a doua actiuni cu acelasi obiect folosind un artificiu procedural s-ar urmari intinderea perioadei in care, legal vorbind, proprietarii pot incasa chiria. Avocatul consultat de HotNews sustine ca depunerea a doua actiuni cu acelasi obiect este posibila prin omiterea procedurii de regularizare, care specifica ca reclamantul trebuie sa precizeze daca a mai sesizat instanta cu o alta cauza avand acelasi obiect si parti procesuale. Astfel, perioada in care proprietarii pot incasa legal chiria se mai poate prelungi si mai mult, deoarece ulterior se poate solicita conexarea celor dosare - ceea ce se traduce prin termene de judecata suplimentare. Si mai important este faptul ca prin folosirea acestui procedeu, practic, Rodica Bastea poate alege din cele doua complete de judecata care au fost alese sa judece cele doua actiuni completul de judecata favorit.
* Demersurile in instanta ale Rodicai Bastea par fi derulate de casa de avocatura Musat si Asociatii, care, potrivit Rise Project, o reprezinta pe aceasta si intr-un proces de reviziure, prin care locatarii casei din centrul Sibiului vor sa isi reinnoiasca actele de proprietate, pe care li le-au anulat
Reamintim ca, pe 19 aprilie, Administratia Prezidentiala a precizat la solicitarea HotNews ca presedintele Klaus Iohannis "va returna imediat sumele care i-au fost virate in baza contractului de inchiriere incepand cu data comunicarii deciziei civile a Curtii de Apel Brasov" prin care a pierdut dreptul de proprietate asupra imobilului din centrul Sibiului.
"Dl Klaus Iohannis a luat act de rectificarea Cartii funciare nr. 9331 Sibiu in sensul radierii unor drepturi cu privire la imobilul care a facut obiectul deciziei civile a Curtii de Apel Brasov. Dl Iohannis respecta pe deplin hotararea justitiei si fara nici o indoiala va returna imediat sumele care i-au fost virate in baza contractului de inchieriere incepand cu data comunicarii deciziei civile a Curtii de Apel Brasov", potrivit unei precizari a Administratiei Prezidentiale, pentru HotNews.ro.
Precizarea Administratiei Prezidentiale venea dupa ce cu o zi urma directorul Oficiului Cadastru si Publicitate Imobiliara Sibiu anunta ca Klaus Iohannis nu mai este incepand din aceea zi proprietarul casei din centrul Sibiu, fiind radiat din Cartea Funciara, insa mai are doua cai de contestatie. Intrebat daca presedintele Iohannis nu mai este proprietarul casei pentru care se judeca, Puiu Nicolae Fesan a raspuns: "Deocamdata. Domnul Iohannis mai are doua cai de atac la noi."
La aproape la 6 luni de la pronuntarea hotararii definitive a Curtii de Apel Brasov care a respins recursul formulat de sotii Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov prin care a fost anulat certificatul de mostenitor, Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Sibiu a solicitat radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate al sotilor Iohannis, potrivit unui raspuns al institutiei transmis HotNews la inceputul lunii aprilie. Tot atunci, fiscul sibian comunica HotNews ca pe langa radierea din cartea funciara a sotiilor Iohannis, AJFP a mai cerut si suplimentarea certificatului de mostenitor legal al Statului Roman, "deoarece la data emiterii acestui certificat, 29.08.2008, situatia imobilului din Sibiu, str. Nicolae Balcescu, nr. 29 era incerta, cauza aflandu-se inca pe rolul instantelor de judecata".
In februarie, Rise Project a scris ca presedintele Iohannis incaseaza in continuare bani din inchirierea imobilului al carui titlu de proprietate i-a fost anulat. Jurnalistii au publicat atunci un raspuns al bancii Raifeissen in care se arata ca institutia bancara ii plateste in continuare chirie presedintelui. Valoarea anuala a contractului de inchiere dintre sotii Iohannis, Ioan Bastea (sotul Rodicai Bastea care a mostenit dreptul de proprietate al sotului asupra imobilului) si Raiffeisen Bank este de 60.000 de euro.
Dupa pronuntarea hotararii definitive a Curtii de Apel Brasov din noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca este nemultumit de aceasta decizie si ca va cauta impreuna cu avocatii cele mai bune cai pentru a contesta aceasta solutie. Sotii Iohannis au apelat la o calea extraordinare de atac la scurt timp dupa pronuntarea sentintei. Calea aleasa de sotii Iohannis a fost depunerea unei contestatii in anulare impotriva sentintei definitive din noiembrie 2015. Desi contestatia a fost depusa la Tribunalul Brasov, solicitarea familiei prezidentiale va fi judecata de magistratii pitesteni dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat pe 6 aprilie cererea de stramutare a dosarului. Potrivit presei locale, citate de Agerpres, Klaus Iohannis reclama in cererea de stramutare faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul. Astfel, Carmen si Klaus Iohannis sustin ca pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor.
La data de 12 noiembrie, Curtea de Apel Brasov a respins un recurs declarat de Klaus si Carmen Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din Sibiu.
Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora averea a trecut in anii '70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat fara a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Balcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut in proprietatea statului roman, iar in anul 1997 imobilul a fost cumparat de chiriasi. In anul 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea. Casa ajunge apoi in proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi au deschis procese in instante, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept al lui Nicolae Bastea.