La vremuri noi, tot noi!/Hemoroidul Elenei Udrea, directorul cuibului de sinecuriști care iau 20.000 de lei pe lună, la Ministerul Economiei!

La vremuri noi, tot noi!/Hemoroidul Elenei Udrea, directorul cuibului de sinecuriști care iau 20.000 de lei pe lună, la Ministerul Economiei!

Alianţa subterană dintre PSD şi PMP începe să-şi arate culisele: o instituţie din Ministerul Economiei, condusă de un PMP-ist şi un fost PSD-ist, nu produce absolut nimic pe salarii de aproape 20.000 de lei.

Una dintre instituţiile subordonate Ministerului Economiei, Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), căpuşează de ani buni bugetul de stat, doar pentru cele 20 de salarii încasând aproape 4,7 milioane de lei în 2019. Cei 20 de angajaţi ai Centrului, dintre care trei fac parte din conducerea executivă şi alţi cinci sunt membri ai Consiliului de Administraţie, încasează lunar, în medie, câte 19.500 de lei.

Lipsa de activitate din ultimii opt ani a CNIT (fost Centru de Formare si Perfecţionare pentru Cadrele din Industria Hotelieră si Turism, înfiinţat în 1971) a fost observată de proaspătul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, care a şi trimis Corpul de Control în inspecţie. 

„Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulţi. Compania există de mulţi ani şi ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri şi au format un număr de 47 de persoane. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de 19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală”, a scris ministrul.

Acesta a subliniat că „nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri”, că ar fi dat de mult faliment, „dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului”.

Se laudă cu performanţele lui Ceauşescu

Prima pagina a Centrului de învăţământ turistic se laudă cu 10.000 de absolvenţi a peste 72.000 de cursuri, referindu-se probabil la toată perioada din 1971 până în prezent, având în vedere că ministrul Năsui susţine că în ultimii opt ani s-au ţinut doar 3 cursuri de formare profesională.

CNIT este condus de trei persoane cu funcţii executive şi de cinci membri ai Consiliului de Administraţie, astfel încât „munca” propriu-zisă este asigurată de numai 12 executanţi. În ultimii opt ani, printre directorii generali ai Centrului Naţional de Învăţământ Turistic s-a numărat Răzvan Pîrjol, apropiat şi consilier personal al Elenei Udrea pe vremea când era ministru al Turismului, în prezent ocupând funcţia de membru interimar al Consiliului de Administraţie al CNIT.

Potrivit CV-ului său, Răzvan Pîrjol a fost director general al Companiei de Investiţii pentru Turism (actuala CNIT) în perioada august 2012 – decembrie 2015. Răzvan Pîrjol a ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Turismului, fiind numit în noiembrie anul trecut în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei.

De asemenea, Ion Daniel Antonescu ocupă de mai bine de 12 ani diferite funcţii în cadrul CNIT, fiind director general al instituţiei în perioada 2015 – februarie 2020.

Conclav PSD-PMP

Din martie 2020, director general al Centrului de învăţământ turistic este Cristian Petrescu, membru PMP, partid care a susţinut guvernele Orban. Petrescu a fost un fel de scutier al Elenei Udrea, şi chiar a fost ministru al Dezvoltării şi Turismului în locul acesteia timp de aproape trei luni, în guvernul M.R. Ungureanu. După câţiva ani de activitate politică în PDL (până în 2012), Petrescu s-a mutat la Partidul Mişcarea Populară, candidând în 2016 la Primăria Sectorului 3, dar şi la parlamentarele de anul trecut pentru o funcţie de senator de Botoşani. PMP însă nu a intrat în Parlament.

Însă Cristian Petrescu este, din 2017 până în prezent, şi membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Municipale Sport pentru Toţi Bucureşti, una dintre controversatele companii înfiinţate - inclusiv cu sprijinul PMP - de fostul primar general Gabriela Firea. De la compania Capitalei, Petrescu încasat anul trecut 37.416 lei.

Cristian Petrescu deţine 7 terenuri agricole, forestiere şi intravilane în Prahova şi Bucureşti, dar şi şase locuinţe în Capitală. În 2019 a fost şi consilier local la Sectorul 3 de unde a încasat 12.410 lei, iar de la firma de consultanţă Business Trust Conculting alţi 17.000 lei.

Adjunctul său este Florentin Cotorobăi, un fost apropiat al fostului ministru PSD al Turismului Mircea Titus Dobre, care l-a şi numit în funcţie la CNIT. Cotrobăi a părăsit însă PSD odată cu protectorul său, mutându-se la Pro România, partid pe care l-ar fi susţinut, potrivit presei centrale, cu bani în campaniile electorale.

Niciun curs până în 2018

Potrivit datelor publicate de ministrul Economiei, în perioada 2012 – 2017, CNIT nu a efectuat niciun curs, neavând, evident, niciun absolvent bucătar sau cofetar. În 2018, CNIT a organizat un singur curs, absolvit de 17 bucătari, justificând pare-se salariile de cca 18.500 lei pentru cei 17 angajaţi. În 2019, Centrul a organizat două cursuri, din care au rezultat 13 absolvenţi bucătari şi 17 cofetari, salariul mediu încasat de cei 20 de angajaţi fiind de 19.446 lei, la un buget anual de 4,6 miliioane de lei. SURSA:  Adevărul



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…