LA Times: Un laureat al premiului Nobel prezice o revenire rapidă din criza coronavirusului: O să fim bine

LA Times: Un laureat al premiului Nobel prezice o revenire rapidă din criza coronavirusului: O să fim bine

Michael Levitt, laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford, respinge scenariile vehiculate de o serie de epidemiologi care se așteaptă la luni sau chiar ani de perturbări sociale și la milioane de morți din cauza pandemiei de coronavirus. Iar părerea sa a devenit foarte respectată după ce a prezis cu acuratețe evoluția epidemiei din China.

Levitt se așteaptă acum la o evoluție similară pentru Statele Unite și pentru restul lumii, în special acolo unde sunt implementate măsuri rezonabile de distanțare socială, scrie cotidianul american  Los Angeles Times .

"Ceea ce trebuie să controlăm este panica" și, în linii generale, "vom fi bine".

Analizând datele din China, Levitt a observat că, în 31 ianuarie, existau 46 de morți din cauza noului coronavirus, față de 42 în ziua precedentă. Deși numărul de morți a crescut, rata de creștere a început să se reducă.

“Acest lucru sugerează că rata de creștere a numărului de morți va încetini și mai mult în următoarea săptămână,” a scris Levitt, într-un raport trimis prietenilor pe 1 februarie și care a fost distribuit intens pe rețelele sociale din China.

Trei săptămâni mai târziu, Levitt a declarat pentru China Daily News că rata de creștere a infecției și-a atins vârful. Atunci, a prezis că numărul total de cazuri confirmate cu COVID-19 în China va fi de circa 80.000, cu aproximativ 3.250 de morți.

O predicție cu un grad foarte mare de acuratețe. În 16 martie, China avea 80.298 de cazuri și 3.245 de decese. Numărul de cazuri nou diagnosticate a scăzut la circa 25 pe zi și niciun caz de transmitere comunitară nu a mai fost raportat de miercuri.

Levitt, care a primit premiul Nobel pentru chimie în 2013, se așteaptă la o evoluție similară în celelalte țări afectate de Covid, chiar și acolo unde nu au fost implementate măsurile draconice de izolare adoptate de China.

Acesta a analizat 78 de țări cu mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 raportate zilnic și vede "semne de revenire”, după ce a analizat nu numărul total de cazuri, ci numărul de noi cazuri raportate zilnic și procentul de creștere de la zi la zi.

"Numerele sunt încă mari dar sunt semne clare de încetinire a creșterii".

În Iran, numărul de noi cazuri confirmate cu COVID-19 a rămas relativ la același nivel săptămâna trecută, de la 1.133 luni la 1.148 vineri.

Depășirea epidemiei nu înseamnă în mod automat că virusul nu va reveni. Exemplul este tot China, care anunță în ultima vreme cazuri de infectare venite din afara țării.

Distanțarea socială, esențială

Acesta avertizează însă că măsurile de distanțare socială sunt esențiale, în special interzicerea grupurilor mari de oameni, în condițiile în care populația nu are imunitate și apariția unui vaccin nu este așteptată în lunile următoare. "Nu este acum momentul să ieși la o bere cu prietenii".

Un alt sfat: vaccinarea împotriva gripei este și ea importantă, în condițiile în care apariția coronavirusului în mijlocul unei epidemii de gripă poate supraaglomera spitalele și spori șansele ca noul virus să treacă nedetectat. Și acesta a fost probabil un factor în Italia, unde există o puternică mișcare anti-vaccin, a arătat el.

O altă temere a expertului: închiderea unor largi zone ale economiei ar putea provoca propria catastrofă sanitară, în condițiile în care oamenii își pierd locurile de muncă și speranța. Și, în astfel de situații, numărul sinuciderilor crește.
Care ar fi scopurile pe care ar trebui să le urmărească autoritățile: detectarea cât mai devreme - și nu doar prin testare, dar poate și prin temperatura corpului, așa cum a procedat China - și izolarea socială imediată.

Levitt nu este speriat nici de faptul că rata de mortalitate a COVID-19 pare semnificativ mai mare decât cea a gripei: "nu este sfârșitul lumii".

Pe baza experienței de pe nava de croazieră Diamond Princess, expertul estimează că expunerea la noul coronavirus dublează pentru o persoană riscul de a muri în următoarele două luni. Dar pentru majoritatea oamenilor riscul de a muri în următoarele două luni este extrem de redus, și, chiar dublat, rămâne foarte mic.

"Situația reală nu este atât de teribilă" pe cât pare, mai spune el.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…