La noi, mucles/Din cauza cutremurelor, Olanda închide în octombrie cel mai mare câmp de gaze din Europa
Olanda va opri producția la cel mai mare zăcământ de gaze din Europa în octombrie, după ce zona înconjurătoare a fost afectată de ani de zile de cutremure din ce în ce mai puternice, a declarat vineri un ministru, citat de agenția AFP.
„Închidem cu adevărat robinetul” la masivul câmp Groningen din nordul țării, a declarat ministrul adjunct al minelor, Hans Vijlbrief, potrivit agenției olandeze de presă ANP.
Shell Olanda şi ExxonMobil deţin o participaţie egală în NAM, compania care se ocupă de extragerea gazelor din Groningen de la începutul anilor 1960.
„Poate s-a dat o hotărâre ca nimeni să nu vorbească”/Primul oficial care lasă loc de speculații despre originea cutremurelor din Gorj
”Ar trebui să dăm o interpretare cutremurelor, dacă nu vrem să ascundem ceva. Poate s-a dat o hotărâre ca nimeni să nu vorbească” a declarat primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, după ce, luni, municipiul a fost zguduit de un nou seism, cu magnitudinea de 4,2.
De la cutremurele de 5,2 și 5,7, din luna februarie, urmate de numeroase replici, niciun specialist nu a explicat care este cauza. Romanescu a afirmat, în emisiunea Interviurile Infinit FM, că o comisie de specialiști ar trebui să facă o expertiză privind cutremurele interminabile de la Gorj.
Speculații că seismele din Gorj ar avea legătură cu exploatarea gazelor naturale au tot circulat, în ultimele luni. La un moment dat, o declarație publică pe această temă a făcut și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Compania OMV a anunțat, săptămâna trecută, că a descoperit resurse importante de gaze naturale în municipiul Târgu-Jiu, fără să precizeze locația exactă. Conform primarului Marcel Romanescu ar fi vorba despre zona dinspre comunele Drăguțești și Dănești.