La mulţi ani, România! Astăzi se împlinesc 96 de ani de la Marea Unire/VIDEO
Ziua de 1 Decembrie 1918 este un eveniment foarte important in istoria Romaniei cand s-a infaptuit Marea Unire, adica unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. 1 Decembrie a devenit, dupa evenimentele din decembrie 1989, Ziua Nationala a Romaniei.
Anterior, Ziua Nationala fusese stabilita de comunisti pe 23 August, cand se sarbatorea eliberarea tarii de sub ocupatia fascista. Inainte de comunism era sarbatorita pe 10 mai, ziua venirii in tara a Regelui Carol I.
Decizia unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918 a fost facuta publica prin Rezolutia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Textul Declaratiei de la Alba Iulia a fost citit de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu in fata celor 100.000 de participanti la adunare:
"Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare".
Restul rezolutiei cuprinde programul de aplicatie: autonomia provizorie a teritoriilor pana la intrunirea Constituantei, deplina libertate nationala pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesionala, infaptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vietii publice, reforma agrara radicala, legislatie de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea nationala doreste ca Congresul de pace sa asigure dreptatea si libertatea atat pentru natiunile mari cat si pentru cele mici si sa elimine razboiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internationale.
Ea saluta pe fratii lor din Bucovina, scapati din jugul monarhiei austro-ungare, pe natiunile eliberate cehoslovaca, austro-germana, sarba, polona si ruteana, se inchina cu smerenie inaintea acelor bravi romani care si-au varsat sangele in acest razboi pentru libertatea si unitatea natiunii romane, si in sfarsit exprima multumirea si admiratia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate impotriva dusmanului au scapat civilizatia din ghearele barbariei.
La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanima a rezolutiei, Unirea Transilvaniei cu Romania era savarsita.
Priviţi filmul “Speranţa”, realizat de Sorin Ilieşiu – pe muzica lui Valeriu Sterian -, în 1995, film interzis în al doilea mandat de democraţie originală marca “Ion Iliescu”.