La mulţi ani, Andreea Esca! Ştirista unei generaţii împlineşte astăzi 42 de ani

La mulţi ani, Andreea Esca! Ştirista unei generaţii împlineşte astăzi 42 de ani

Cea mai longevivă prezentatoare TV din România şi directorul editorial al revistei „The ONE“ s-a născut la Bucureşti, pe 29 august 1972. De peste 18 ani, Andreea Esca prezintă în fiecare seară, de luni până vineri, jurnalul principal de ştiri al postului Pro TV. Cariera sa a început, însă, în urmă cu 22 de ani, la postul de televiziune SOTI – primul canal privat de televiziune, apărut în 1991.

Fără pic de experienţă şi la insistenţele unui amic, Esca s-a prezentat, în 1992, la un interviu pentru postul de realizator de ştiri al canalului SOTI. Următoarea zi, proaspăta ştiristă se aşeza la pupitru, aşteptând intrarea în prima sa emisie în direct. După mult muncă şi cercetare de teren în România, Andreea Esca a făcut cunoştiinţă pentru prima oară cu un prompter adevărat şi cu întreaga tehlonologie folosită pentru a realiza şi prezenta o ştire de calitate înaltă, chiar în inima reţelelor de televiziune – la CNN.

Probabil visul fiecărui student de la Jurnalism a fost atunci în mâinile sale. Ofertele de muncă din partea CNN s-au ţinut scai de Andreea Esca, însă dragostea şi dorul de familie şi de ţară au adus-o pe faimoasa ştiristă la pupitrul ştirilor de la PRO TV . Experienţa acumulată la CNN, însă, nu se poate compara cu învăţăturile unui tânăr jurnalist, proaspăt ieşit de e băncile facultăţii.

Dar nu vă pripiţi să credeţi că prietenia dintre Andreea Esca şi CNN s-a oprit aici. Ştirista face în continuare parte din echipa de reporteri „CNN World Reporters“. Mai mult, activitatea sa de prezentator TV a trecut graniţele ţării. Esca a realizat emisiuni în direct din SUA, Paris, Madrid, Helsinki şi Varşovia.

Pe 1 decembrie 1995, Andreea Esca a rostit pentru prima oară celebrul salut : „Bună seara România, bună seara, Bucureşti“. De atunci, numele său a devenit sinonim cu PRO TV. Într-un interviu din 2013 pentru ziarul „Adevărul“, Esca povestea : „Cred că salutul a fost inventat de domnul Sârbu, într-o şedinţă. Înainte de 1 Decembrie am făcut jurnalul de vreo 15 ori, dar în ultima noapte l-am schimbat complet. Cred că el a ales formula aceea de salut, dacă-mi amintesc bine“.

Dacă formula de salut „Bună seara, România, bună Seara, Bucureşti“, a fost „opera“ lui Adrian Sârbu, celebrul sacou roşu, devenit o tradiţie de 1 Decembrie, a fost pur şi simplu o întâmplare. „Sacoul eu mi-l cumpărasem, de la un magazin de pe Calea Victoriei. De fapt, avea şi-o fustă, era un compleu“, îşi aminteşte Esca. „Ca să păstrez tradiţia, m-am gândit să apar mereu în el, de 1 Decembrie. A mai suferit nişte modificări, l-am mai aranjat puţin, că îmbătrânise catifeaua aia neagră de la guler, l-am strâmtat, că am mai slăbit“, a completat prezentatorea TV.

Pentru mulţi români, 1 Decembrie înseamnă Ziua Naţională a României. Dar, pentru că lucrurile personale se leagă de cele profesionale, după cum însăşi ştirista mărturisea în acelaşi interviu pentru „Adevărul“, 1 Decembrie înseamnă, pentru Andreea Esca, naşterea PRO TV -ului: „Cea mai puternică semificaţie o are ziua Pro TV-ul, 1 Decembrie 1995, pentru că eu am mai trăit Ziua Naţională şi pe 23 august, deci nu e ca şi cum ar fi ceva de-o viaţă. Pentru mine, profesional şi chiar şi personal, - pentru că lucrurile se leagă între ele -, 1 Decembrie e ziua Pro TV-ului“.

Andreea Esca în 1995 (stânga) şi în prezent FOTO Arhiva Adevărul

Plină de încredere şi din fire vorbăreaţă, emoţiile au ocolit-o aproape mereu pe Andreea Esca. Şi chiar dacă nu-i sunt complet străine, prima întâlnire cu tracul nu a avut loc la începutul carierei, aşa cum era de aşteptat. „Când am început, nu aveam absolut deloc emoţii, şi asta pentru că aveam 19 ani, iar la vârsta aceea cred că eşti complet inconştient. (...) la 19 ani, eu eram o persoană căreia îi plăcea să vorbească şi mi se părea extraordinar că cineva mi-a oferit posibilitatea să vorbesc singură cât vreau“, îşi aminteşte Andrea Esca. Dar după 19 ani? „Nici acum nu mă gândesc. Trebuie să faci lucrurile perfect, indiferent că ai un telespectator sau un milion de telespectatori. Da, am emoţii, dar sunt emoţii constructive, nu din acelea care să mă panicheze sau să mă influenţeze“, recunoaşte ştirista.

Jurnalistă, prezentatoare TV, director editorial, una dintre cele mai influente femei din România şi un patriot adevărat- după cum s-a caracterizat -, Andreea Esca a crescut odată cu postul de televiziune care a făcut-o celebră. Astăzi, la 42 de ani şi după 22 ani de carieră în televiziune, Esca îşi aduce aminte şi le mulţumeşte „oamenilor superbi“ care au făcut şi fac în continuare parte din viaţa sa.

„Le mulţumesc părinţilor mei că m-au adus pe lume într-o familie frumoasă care m-a iubit, m-a susţinut, m-a învăţat să mă bucur de viaţă, să am încredere în mine, să am coloană vertebrală şi curaj! Le mulţumesc oamenilor superbi pe care i-am întâlnit şi care au devenit parte din mine. Vă mulţumesc dumneavoastră, oameni pe care nu vă cunosc personal, dar pe care vă simt în fiecare zi în sufletul meu“, a scris Andreea Esca pe Facebook .


Andreea Esca, alături de părinţii săi, în copilărie FOTO Arhivă personală/Facebook

Andreea Esca la începutul carierei FOTO Arhiva Adevărul

În mai anul acesta, Andreea Esca a lansat primul volum biografic, „Ce-am făcut când am tăcut“, la Bookfest. „Un autoportret clasic“, dar şi „un portret atipic“ în acelaşi timp, cartea Andreei Esca încearcă să prezinte cititorilor alte fapte din viaţa vedetei, dincolo de pupitrul ştirilor. Astfel, în volul se vor regăsi poveşti mai puţin ştiute din copilăria şi adolescenţa ştiristei, precum şi detalii despre prima iubire, a dezvăluit Radu Paraschivescu, unul dintre cei care au citit deja cartea.

Aceasta este a doua carte pe care Andreea Esca o publică, după ce în 2002 a lansat „Bună seara, România, bună seara, Bucureşti“, una dintre frazele celebre cu care s-a consacrat în audiovizualul românesc.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…