La masa de Crăciun, mâncăm grăsimi, zahăr și E-uri pe pâine. Ce riscăm prin consumul de alimente ultraprocesate
La masa de Crăciun, românii vor consuma peste 150 de aditivi alimentari, dar și cantități extrem de mari de sare și zahăr, avertizează specialiștii în nutriție.
Potrivit datelor Infocons, la 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății, și 81g de zahăr, adică de 3 ori mai mult decât ar trebui în mod normal.
Brânza topită , de exemplu, pe care mulți dintre noi o folosim la prepararea aperitivelor, conține extrem de multă sare nocivă pentru adulți dar mai ales pentru copii. De exemplu, 100 de grame de brânză topită conțin peste 50% din doza zilnică recomandată unui adult.
Șunca de Praga și parizerul de pasăre conțin între 4 și 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare, iar în bacon se regăsesc până la 10 aditivi alimentari. Cine va consuma parizer de porc - îl regăsim adesea în salate beouf, trebuie să știe că acest mezel conține între trei și până la 12 aditivi alimentari.
Cârnații cabanos mustesc de grăsimi toxice
Nici cabanoșii nu stau la acest capitol mai bine. Pe lângă eur-ri, aceștia conțin și o cantitate mare de grăsimi saturate. Potrivit specialiștilor, în 100 de grame de produs găsim aproape 40 de grame de grăsimi nocive.
Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr. Acestea fiind spuse, ajungem la concluzia că la masa de Crăciun consumăm până la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, 81g de zahăr
Cele mai întâlnite E-uri din alimentele menționate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .
Potrivit tribunaconsumatorilor.ro, aditivii alimentari sau E-urile sunt substanțe adăugate în alimente sau băuturi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, stabilitatea sau rezistenţa la alterare a acestora. Deşi unii asociază ideea de „E-uri” cu substanţe periculoase, unii aditivi nu reprezintă un risc pentru sănătate, chiar dacă nu aduc niciun beneficiu.
Consumați în exces, aditivii alimentari duc la boli grave
Majoritatea aditivilor alimentari sunt, în general, inofensivi, însă consumul lor în cantităţi mari și pe termen lung sau consumul celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene poate cauza probleme de sănătate. De aceea, se recomandă ca, atunci când mergem la cumpărături, să citim cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau, cel puţin, să limităm consumul lor.
Sursa: adevarul.ro