La cine va ajunge DNA în ancheta PSD/Tarom? Cuc a executat o decizie luată de mai mulți lideri ai partidului

La cine va ajunge DNA în ancheta PSD/Tarom? Cuc a executat o decizie luată de mai mulți lideri ai partidului

Avalanșa de detalii, care mai de care mai scandaloase, care s-a revărsat în spațiul public, vineri, profilează scandalul PSD – Tarom ca fiind unul dintre cele mai grave din cei trei ani ai guvernării Dragnea și chiar din ultimii 30 de ani. El depășește cu mult, ca magnitudine, abuzurile de putere ”de rutină,” cu care ne-au obișnuit, zi de zi, liderii PSD (și ALDE, până de curând). Și demonstrează cât de panicați și disperați sunt de perspectiva pierderii puterii. Mai panicați și disperați, probabil, decât au fost vreodată!, scrie jurnalistul Laurențiu Mihu pe  Universul.net .

Este șocant și fără precedent ca un ministru dintr-o țară membră UE și NATO să își permită să ordone directorului companiei aeriene naționale să rețină la sol câteva avioane ca să împiedice participarea unor membri ai Parlamentului să-și exercite dreptul la vot. Este absolut cert că acest incident trimite chiar în aceste clipe o undă de șoc în toate capitalele țărilor partenere. Pentru că un astfel de comportament amintește de o țară bananieră, de România lui Dragnea, din 10 august 2018 și de mineriadele ”tătucului” PSD, Ion Iliescu. A fost, practic, un exercițiu de gravă întoarcere în timp, tocmai când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului.

Amploarea scandalului reclamă urgent o reacție autorităților statului pe măsură, pentru a consolida imaginea că, în ciuda agresiunilor repetate ale PSD, România are, totuși, capacitatea de a se proteja chiar și de cele mai teribile acte de agresiune comise de unii dintre conducătorii ei. De aceea, este obligatoriu ca ancheta DNA, care a început, să urmărească și dimensiunea „strategică” a acestui scandal.

Însă așa ceva va fi posibil cu o singură condiție: ca procurorii DNA să nu se uite doar la flăcări, ci să fie atenți și la scânteie. Cu alte cuvinte, nu există incendiu fără o sursă a lui.

Există un amănunt esențial, pe care Universul.net l-a subliniat de la bun început și de fiecare dată în articolele cu care a acoperit acest subiect: planul de a împiedica parlamentari ai opoziției să zboare spre București în ziua moțiunii de cenzură fost pus la cale într-o discuție în cadru restrâns, la care au participat câțiva lideri PSD.

Sunt detalii de care este greu de crezut că procurorii anticorupție nu se vor arăta interesați în viitorul imediat, mai ales că au ocazia să îl audieze și pe ministrul Cuc.

O paralelă cu „10 august”

Din acest punct de vedere, speța „Tarom-PSD” tinde să semene tot mai mult cu speța „10 august”.

După intervenția brutală a Jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018, soldată cu numeroși răniți și imagini care nu mai necesitau comentarii, un lucru care s-a cerut din start a fi elucidat a fost cel al lanțului informal de comandă.

Mai ales că la acea dată, la București, funcționa un cabinet condus de un premier-marionetă, amprenta decisivă a liderului PSD, Liviu Dragnea, asupra guvernării nemaifiind un secret. Iar MAI nu făcea excepție, mai ales că relația ministrului Carmen Dan cu premierul de facto, Dragnea, era și ea una specială.

Liderii PSD, șefii Jandarmeriei și ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, au depus eforturi consistente pentru a atenua efectele politicie și penale ale intervenției forțelor de ordine împotriva populației pașnice.

Pe acest fundal, în spațiul public au curs în cascadă întrebări legate de influențele din afara MAI și a Jandarmeriei asupra strategiei și tacticilor folosite de forțele de ordine pentru reprimarea mitingului diasporei Piața Victoriei.

E un dosar de pe care ceața nu s-a ridicat nici la un an și aproape jumătate distanță, ca atare întrebările, inevitabil, persistă.

Ce se știe până acum. Evoluția scandalului

În cadrul unei ședințe restrânse a liderilor PSD, ținută pe 9 octombrie, cu o zi înaintea votului pentru moțiunea de cenzură, se discută posibilitatea ca TAROM să anuleze a doua zi patru curse interne cu destinația București, dezvăluia Universul.net în 17 octombrie. 

A existat și un plan B: în cazul în care nu pot fi anulate cursele, să fie cumpărate toate biletele rămase libere având în vedere că nu toți parlamentarii care urmau să se deplaseze la București își cumpăraseră bilete.

Mădălina Mezei, demisă în 16 octombrie din funcția director al TAROM, confirmă public dezvăluirile făcute de Universul.net și anunță că îi va face plângere penală ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.

Demiterea lui Mezei pentru că a refuzat să rețină la sol avioanele de pe rute interne în ziua moțiunii de cenzură generează reacții dure și din zona piloților Tarom.

Vineri, 18 octombrie, este o zi explozivă:

DNA anunță că s-a autosesizat în scandalul Tarom

Mădălina Mezei iese la rampă, într-o conferință de presă extraordinară, improvizată în fața sediului Tarom, cu acuzații de o maximă gravitate la adresa ministrului Răzvan Cuc. Printre scenele-cheie relatate de aceasta: scena biroului ministrului, în care i s-a cerut să rețină câteva avioane de pe rute internă, da și lista cu parlamentarii opoziției care voiau să se îmbarce.

Presată de dinamica scandalului, Viorica Dăncilă anunță trimiterea Corpului de Control al premierului la Tarom și la Ministerul Transporturilor.

Ziua atinge un alt moment de vârf atunci când, în replică la acuzațiile lui Mezei, ministrul Cuc face, practic, un autodenunț în direct: Am întrebat-o, într-adevăr, pe Mezei ce parlamentari zboară.

Spre seară, mai apare o bombă: O filmare cu camera ascunsă a vizitei pe care ministrul Cuc i-o făcuse acasă șefei Tarom : Vizita nocturnă a ministrului Cuc la casa fostei șefe TAROM pentru a continua presiunile.

Fostul premier Victor Ponta iese cu acuzații extrem de dure la adresa lui Cuc: Un „ministru hidos” care folosește funcția „ca să agațe stewardese tinere”.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...