La ce vârstă zahărul este foarte periculos. Nutriționist: „Efectul lui energizant este efemer, crește rapid glicemia și anesteziază creierul”

La ce vârstă zahărul este foarte periculos. Nutriționist: „Efectul lui energizant este efemer, crește rapid glicemia și anesteziază creierul”

Zahărul poate transmite o stare de bine, însă este extrem de periculos pentru sănătate. În plus, crează un cerc vicios: cu cat mâncăm zahăr mai des, cu atât vrem mai mult, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Zahărul este periculos pentru sănătate FOTO: Shuterstock

Zahărul este periculos pentru sănătate FOTO: Shuterstock

„Dependența de zahăr. V-ați gândit vreodată că relația cu zahărul se modifică odată cu vârsta? Dulciurile sunt asociate cu plăcerea, iar zahărul acționează direct asupra creierului și ne dă stare de bine. Mâncăm zahăr când vrem o doză de energie, când vrem să ne calmăm, când sărbătorim sau suferim… Face bine psihic, însă afectează grav organismul: carii dentare, obezitate abdominală, ficat steatozic, boli metabolice și inflamație cronică la nivel celular. În plus crează un cerc vicios: cu cat mâncăm zahăr mai des, cu atât vrem mai mult! Pare a fi o dependență păguboasă de care n-ar fi rău să scăpăm-pentru sănătate, siluetă și tinerețe!”, susține dr. Mihaela Bilic .

„Zahărul în formă lichidă e cel mai periculos!”

Cunoscutul nutriționist explică ce înseamnă Detox antizahăr la 30 de ani.

„Să identifici zahărul care se ascunde în alimente și pe care l-ai consumat zilnic, încă din copilărie. Chiar dacă nu-l vedem și nu-l conștientizăm, pe lângă dulciuri, există zahăr în sucuri, cereale de mic dejun, produse de patiserie, biscuiți, sendvișuri, iaurturi cu fructe”, afirmă dr. Bilic.

Zahărul din sucuri este periculos FOTO: Arhivă

Zahărul din sucuri este periculos FOTO: Arhivă

La 30 de ani probabil nu aveți probleme create de zahăr, dar ele vor veni. Acum e momentul să învățați să cheltuiți corect bugetul pentru dulce: ciocolată neagră, prăjituri făcute în casă, cereale fără zahăr, fructe ca desert, recomandă dr. Bilic. „Citiți etichetele cu atenție și alegeți produsul cu cel mai mic adaos de zahăr. Atenție la sucuri, zahărul în formă lichidă e cel mai periculos!”, adaugă nutriționistul.

La 40 de ani relația cu zahărul e diferită: ne folosim de el ca să depășim o zi aglomerată, sarcini de serviciu frustrante sau o viață de familie solicitantă.

„Zahărul este un fals prieten în caz de oboseală și stres. Efectul lui energizant este efemer: crește rapid glicemia și anesteziază creierul, apoi dă hipoglicemie cu oboseală, dificultate de concentrare și nevoie de zahăr. Rezultatul? Apar kilogramele în plus și pierdem controlul în relația cu mâncarea. Acum e momentul să învățați că nu toți carbohidrații sunt la fel, că e mai bine să consumi făinoase și să te ferești de zahăr. Dacă vreți un desert, atunci să fie bun, mic și savurat la maxim. Calitate, nu cantitate!”, susține dr. Bilic.

Zahărul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare

Ce se întâmplă la 50 de ani? Zahărul riscă să se transforme într-un refugiu, o plăcere confortabilă fără de care nu putem rezista.

„Știm că îngrașă, dar e un rău necesar ca să depășim neplăcerile vârstei și dezechilibrele hormonale. Atenție, la menopauză crește pofta de zahăr și scade metabolismul, deci îngrășatul e garantat! Dacă de siluetă nu vă mai pasă, aflați că zahărul face obezitate abdominală, crește riscul de diabet și boli cardiovasculare și accelerează îmbătrânirea pielii. Acum, mai mult ca oricând, merită un Detox de zahăr! Descoperiți plăceri nealimentare, învățați să vă hrăniți corpul și să ignorați poftele minții”, explică Mihaela Bilic.

Zahărul duce la obezitate FOTO: Shuterstock

Zahărul duce la obezitate FOTO: Shuterstock

Concluzia nutriționistului este că „putem trăi fără zahăr și orice învăț are și dezvăț”.

„E nevoie să vrem și să avem răbdare câteva săptămâni, până scăpăm de dependență. Veți constata că mâncarea are alt gust dacă papilele au fost curățate de zahăr. Și veți aprecia gustul dulce natural din fructe, lapte, pâine, orez, sfeclă sau morcov. Corpul nostru se mulțumește cu zahărul pe care l-a pus natura în alimente. Iar zahărul rafinat trebuie trecut în secțiunea condimente și folosit precum sarea: doar un strop!”, concluzionează Mihaela Bilic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era un informator foarte sârguincios” / „Nu aveți idee cât e de diabolic” / Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu făcute de foști colegi de facultate

2 Pe asta cu vila de 650.000 de euro a lui Grindeanu, care miroase a Nordis, ați citit-o?

3 VIDEO Ce aveți în imagine câștigă 14.300 de euro pe lună de la statul român

4 Avangarde, sondaj ciudat aruncat pe piață... / Cine i-o fi întors cheița lui Pieleanu?

5 Priviți, așa era structurată Geția, „noua Românie” pe care Rusia o punea la cale cu trădătorii reținuți de DIICOT / Sfat al înțelepților, Consiliu al bă…