La ce trebuie să fiți atenți în Post. Dr. Bilic: Combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună „rețetă” de îngrășare
În perioada Postului, nutriționistul Mihaela Bilic recomandă evitarea consumului în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, deoarece au multe calorii. „Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele cu legume”, susține aceasta.
Produse de patiserie FOTO: Arhivă, Adevărul
„Cu carne sau fără carne? La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, scrie nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.
Dacă postiți, nutriționistul recomandă să „limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame”.
„E greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult”, susține dr. Bilic.
Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente, spune nutriționistul.
„Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate”, recomandă Mihaela Bilic.
De asemenea, consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut ) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez .
„Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu adaos minim de ulei, postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase”, susține dr. Bilic.
Fasolea scade colesterolul din sânge
Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post, mai spune nutriționistul.
„Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre! Alături de bobul de fasole! Când ați mâncat ultima oară fasole? Fiartă corect nu balonează și îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful. Scade colesterolul din sânge, are minerale din belșug și glucide cu absorbție lentă. Nu aveți timp de gătit? Atunci apelați la conserve! Fasolea din conserve e gata fiartă și în câteva minute mâncarea e gata!”, concluzionează dr. Bilic.
Sursa: adevarul.ro