La ce e bun mușețelul, planta care vindecă o mulțime de boli
Mușețelul este una dinter plantele cele mai populare pentru ceai, fiind folostă din vechime pentru proprietățile ei curative în zeci de afecțiuni. Dincolo de efectele sale asupra afecțiunilor stomacului, efectele ei curative se extind la alte afecțiuni.
Mușețelul are proprietăți curative
Musețelul este o plantă erbacee, anuală, spontană, atingând o inălțime între 20 și 60 cm. și mult ramificată, cu flori grupate în capitule terminale, arată Wikipedia. Marginea fiecărui capitul este ocupată de flori albe, iar în regiunea lui centrală se găsesc numeroase flori tubuloase, galben-aurii.
Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În România, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, pâna în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare.
Mușețelul înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie. Momentul cel mai prielnic pentru recoltare este atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele marginale dispuse orizontal (Flores Chamomillae), în această fază de înflorire, florile au cel mai mare conținut în ulei esențial. Recoltarea se face numai după ce s-a ridicat roua și numai pe timp însorit, de obicei o singură dată pe an, în lunile mai-iulie.
Dar aceste proprietăți curative ale mușețelului sunt cunsoscte încă din vechime, fiind folosit în special pentru rolul lui dezinfectant.
Uleiul volatil din mușețel este bogat în azulene și apiginei, elemente care fac mușețelul o plantă specială.
Citște toată știrea pe Click!.ro și află care sunt efectele curative ale mușețelului.
Sursa: adevarul.ro