La Baza aeriană 86 începe pregătirea piloților „gata de luptă”

La Baza aeriană 86 începe pregătirea piloților „gata de luptă”

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.

Centrul va pregăti piloți români, aliați, dar și ucraineni

Centrul va pregăti piloți români, aliați, dar și ucraineni

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării.

Reamintim că Ţările de Jos au trimis marţi în România primele cinci avioane de luptă F-16 pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor, inclusiv a celor ucraineni.

Ţările de Jos vor livra în total între 12 şi 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de formare F-16 din România, care va fi deschis în curând, a afirmat Ministerul olandez al Apărării.

Olandezii au promis de asemenea că vor furniza Ucrainei avioane F-16 pentru utilizarea lor în luptă, simultan cu angajamente similare din Danemarca, Norvegia şi Belgia, aminteşte Reuters.

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat cu ceva timp în urmă că acest centru de formare este important deoarece piloții vor fi antrenați pentru luptă. „Nu vorbim de formare inițială, de însușirea procedurilor de patrulă aeriană, de exemplu. Vorbim de formarea piloților «gata de luptă». Să nu uităm că piloții români vor învăța în același timp cu cei veniți din Ucraina, care luptă în fiecare zi. Subliniez, experiența asta va fi una crucială pentru piloții români, pentru că nu vorbim de teorie. Vor schimba experiențe cu oameni care au fost în luptă, este un mare avantaj. De precizat, în misiunile de patrulare la Marea Neagră, piloții români se pot întâlni cu piloți ruși care au experiență de luptă, la rândul lor”, spune Aurel Cazacu.

De precizat că pregătirea de bază a unui pilot de F-16 Fighting Falcon necesită 240 de ore de zbor pe supersonic, dar și vreo 100 de ore pe avion subsonic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…