La 90 de ani, sexologul unui ziar spulberă tabuuri în India
În fiecare dimineaţă, expertul sexolog Mahinder Watsa, în vârstă de 90 de ani, se aşază la biroul din apartamentul în care locuieşte şi citeşte pe îndelete scrisorile anonime primite de la femei şi bărbaţi din toată India. Unele sunt scrise de mână şi primite în căsuţa poştală, iar altele sunt trimise prin email, dar toate trădează anxietatea sexuală care încă persistă în India.
„Un prieten m-a văzut făcând baie şi mi-a spus că penisul meu nu este mai mare decât o alună. Cum aş putea să am o dimensiune mai mare?“, îl întreabă unul dintre cititori într-o scrisoare. „Dacă un bărbat şi o femeie se masturbează în acelaşi timp, este posibil să rezulte o sarcină?“, întreabă un altul.
Dr. Watsa, care are specializare în obstetrică şi ginecologie, nu râde niciodată când citeşte asemenea întrebări şi nici nu se întristează. Recunoaşte, însă, că se revoltă din când în când, iar tonul nervos se simte uneori în răspunsurile pe care le oferă cititorilor. „Ia o ruletă şi măsoară organul genital de la osul pubian şi până la vârf. Dacă el măsoară mai mult de şase centimetri, este suficient cât să poţi satisface o femeie“, răspunde sexologul la prima întrebare. „Nu există niciun înger care să ducă spermatozoizii către persoana la care tu visezi“, îi scrie celui de-al doilea cititor în rubrica sa, „Ask the Sexpert“ (trad. „Întreabă expertul sexolog“).
Un dialog „fără perdea“
Într-o cultură în care sexualitatea este învăluită de necunoaştere, expertul sexolog nu se teme să vorbească deschis, uneori poate într-o manieră şocantă pentru cititori. Dar nu se fereşte să spună lucrurilor pe nume şi, încet-încet, a testat limitele culturale întroducând, de exemplu, cuvinte precum „penis“ sau „vagin“ în vocabulatorul Indiei, ţară în care sunt preferate diverse eufemisme pentru aceşti termeni.
Maniera directă în care abordează problemele i-a creat probleme cu legea. Poliţia i-a dat câteva avettismente pe motiv că foloseşte un limbaj obscen.
Când faci ceva nou, te vei confrunta întotdeauna cu piedici. Mai bine să faci acel lucru şi să spui mai târziu «Îmi pare rău».
Dr. Watsa, într-un interviu acordat publicaţiei The New York Times
Tabuuri în India
În cei nouă ani de când scrie rubrica zilnică de sexologie pentru publicaţia „The Mumbai Mirror“, dr. Watsa a primit peste 40.000 de scrisori de la cititorii dornici să primească sfaturi sexuale. Cei mai mulţi solicitau informaţii elementare despre sexologie, dar expertul a încercat să le răspundă tuturor, dat fiind că trăiesc într-o ţară în care, potrivit unor statistici guvernamentale publicate nu cu mult timp în urmă, doar o cincime dintre tineri beneficiază de educaţie sexuală.
Aceleaşi statistici susţin că indienii îşi pierd virginitatea destul de târziu, în jurul vârstei de 23 de ani, iar trei sferturi din bărbaţi se aşteaptă ca mireasa lor să fie virgină. Totuşi, mulţi experţi din India recunosc că sexul în afara căsătoriei este o practică destul de frecventă.
Dr. Watsa oferă consultaţii în cabinetul medical pe care-l deţine în Mumbai şi spune că a tratat nenumărate cupluri care au ascuns ani în şir diverse probleme sexuale cu care se confruntau. Multe tinere care voiau să se căsătorească au apelat la el pentru himenoplastii (operaţii de reconstrucţie a himenului).
Dar cei mai numeroşi pacienţi sunt bărbaţi îngrijoraţi cu privire la mărimea sau forma penisului, cu privire la pericolul pe care l-ar avea masturbarea (frica îşi are originile într-o credinţă hindusă) şi bărbaţi cu probleme de potenţă. Iar mulţi se întreabă dacă este normal să aiba fantezii sexuale cu mama unui prieten.
Prima rubrică de sexologie
Vreme de multe decenii, un grup conservator din India a interzis introducerea educaţiei sexuale în şcoli, iar în aceste condiţii, nu este de mirare că atunci când o revistă pentru femei a introdus prima rubrică de sexologie, un cititor revoltat a făcut plângere la poliţie, motivând că aceasta este o obscenitate şi că întrebările „fără perdea“ de la cititiori erau inventate de editori pentru a-şi creşte tirajul. Sathya Saran, editorul de atunci al revistei, a prezentat judecătorului un sac cu scrisori nedeschise de la cititori pentru a-i demonstra că nu a inventat nimic. După ce a citit câteva, judecătorul a închis cazul.
Rubrica doctorului Watsa este prima de acest gen care a apărut vreodată într-un cotidian din India, iar cei nouă ani de apariţie nu au fost suficienţi pentru a pune capăt controverselor privind limbajul explicit folosit de sexolog.
Cu toate acestea, el vede schimbarea în India. În ultimii ani, au început să-i scrie tot mai multe femei, iar acum, trei din zece întrebări primite vin de la reprezentantele sexului feminin.
Sursa: adevarul.ro